Villa TrösT

Artikelen

Blog

Zonder Bert – Mylou Frencken

Mylou Frencken - Zonder Bert

December, wintermaand en vooral de maand van feestdagen en gezelligheid. Hoe is dat als je voor het eerst of al langere tijd een dierbare mist? De eerste of de zoveelste keer ‘zonder’ een belangrijk, geliefd persoon.

Het boek Zonder Bert gaat niet speciaal over feestdagen, maar wel over het opnieuw haar leven invullen na de plotselinge dood van de man van Mylou, de cabaretier Bert Klunder in 2006. Het boek is een verzameling columns waarin zij heel persoonlijk en zeker niet zwaar vertelt over de eerste twee jaar na zijn dood.

Voorzichtig zet zij haar schreden op de weg naar een nieuw bestaan samen met haar 11-jarige dochter. Verdriet wisselt af met nieuwe ervaringen en stappen voorwaarts. Er zijn mooie liedteksten opgenomen van haar theaterprogramma’s en de cd’s ‘alles nog prachtig’ en ‘wegwaaien’.

Ik denk dat dit een boek is voor lotgenoten om moed uit te putten, om troost en herkenning te ervaren, maar ook om regelmatig te glimlachen. Mylou vond veel troost in het schrijven en u misschien in het lezen. Het boek is te leen in de bibliotheek.

Laatste vers uit het gedicht/lied ‘ Wegwaaien’ van Mylou

De was aan de waslijn
De geit aan een touw
De hond aan de ketting
En ik vast aan jou
Het leek wel voor eeuwig, de hemel zo blauw
En niemand die wist dat het wegwaaien zou

Door Nienke Lamsma
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


‘Het voelde tussen ons als onafgemaakt’

~ Mylou Frencken


Zonder Bert – Verhalen over verdriet en voorspoed

Na de plotselinge dood van haar partner, de cabaretier en regisseur Bert Klunder, vond Mylou Frencken veel troost in het schrijven. Ze vertelt openhartig en heel direct over de verwerking van het verdriet en het oppakken van een leven zonder Bert met een elfjarige dochter. De nadruk ligt niet op wat er verloren is gegaan, maar op wat er overblijft. Voorzichtig ziet de lezer Mylou haar eerste schreden zetten op weg naar een nieuw bestaan. Net als in haar muzikale theaterprogramma Alles nog prachtig weet Mylou op lichte toon en niet zonder humor herinneringen aan Bert op te halen en de zon weer te voelen, ook als ie nog zachtjes schijnt. Geënt op de columns die Frencken schrijft voor het tijdschrift esta is Zonder Bert een bijzonder eerlijk en persoonlijk boek over het leven van een jonge weduwe.

Mylou Frencken (1966) is een veelzijdig entertainer, cabaretier, acteur, zanger en schrijver van teksten en liedjes. Met echtgenoot Bert Klunder maakte ze twee caberetprogramma’s. Ze schrijft en publiceert artikelen en columns voor dagbladen en tijdschriften. Daarnaast schrijft ze teksten voor andere theatermakers, maar ook Sesamstraat. Frencken werd meerdere keren genomineerd voor de Annie M. G. Schmidtprijs.

AuteurMylou Frencken
UitgeverThomas Rap
Uitgifte2009
ISBN9789060057827

1 reactie

Geef een reactie