Villa TrösT

Artikelen

Blog

Widowtalk – support voor weduwen en weduwnaars

Widowtalk - Anne Goossensen en Marianne Heemskerk

Astrid van Heumen en Marianne Heemskerk zijn vriendinnen, die beiden binnen een maand werden geconfronteerd met het onverwacht overlijden van hun partner. Ze hadden veel steun aan elkaar in het omgaan met dit verlies en wilden hun ervaring delen met lotgenoten. In 2021 werd gestart met Widows4Widows, wat later is uitgebreid tot Widows & Widowers. Marianne is als bestuurslid ook betrokken bij Villa TrösT.

Widowtalk

Sinds kort biedt Widows & Widowers ook podcasts aan. In Widowtalk praten ze over gezamenlijke verlieservaringen en interviewen ze weduwen en weduwnaars. Daarnaast komen relevante partijen, dienstverleners en bedrijven aan het woord, die nabestaanden helpen hun leven weer op orde te krijgen. Er zijn inmiddels drie podcasts gepubliceerd.

Wat is rouw?

In de eerste podcast gaat Marianne in gesprek met prof. dr. Anne Goossensen. Anne Goossensen is als hoogleraar en initiator van Villa TrösT een deskundige te noemen op het (wetenschappelijke) gebied van rouw. In deze podcast praten ze over het ‘ervaren’ van rouw. Wat is de kern in ieder rouwproces; wat is het fenomeen, het karakter, de essentie van rouw?

“Als er iemand wegvalt waar je van houdt, aan wie je gehecht was, dan wordt je leven opengebroken.”

Financiële consequenties

In de tweede podcast praten Astrid en Marianne met Hilde van Staaij-Wuisman van ABN AMRO MeesPierson over de financiële zaken waarmee je kunt worden geconfronteerd na het overlijden van een partner. Vooral weduwen worden vaak geconfronteerd met financiële onzekerheid.

Hoe kan je je voorbereiden op welke financiële consequenties van het overlijden van de kostwinner? Maar ook de tip: maak geen overhaaste beslissingen in de financiële afhandeling na het overlijden van je partner en zorg eerst voor een financieel inzicht en overzicht, eventueel met een deskundige.

Lotgenotencontact

In de derde podcast gaan Marianne en Anne Goossensen in gesprek over hun persoonlijke verlieservaringen. Hoe laat je én het prachtige én het moeilijke naast elkaar laten bestaan? Maar ze gaan ook in op de waarde van het luisteren naar en vertellen van verhalen en gehoord worden; het delen van ervaringen met lotgenoten. 

Kintsugi kunst

“Een kwetsbare opstelling en de behoefte aan verdieping bieden mooie inzichten. Een beetje gluren bij de buren en wellicht een stuk herkenbaarheid. De moeite waard om te beluisteren.”

Widows & Widowers

W&W organiseren met hun platform activiteiten, gericht op sociale contacten en kennisoverdracht. Via de lotgenotencommunity kun je rechtstreeks met andere leden in gesprek. Daarnaast kun je via hun serviceplatform diensten afnemen van partners, die specifiek zijn ingesteld op zaken waar je als nabestaande tegenaan loopt. In de shop worden onder andere boeken die relevant zijn voor nabestaanden aangeboden.

“Je partner overlijdt, hoe ga jij verder in je eentje? Via contact met lotgenoten, en in samenwerking met onze partners, bieden wij een luisterend oor en pakken wij problemen van nabestaanden aan. Wij leveren support voor jou, na het verlies van je partner, ongeacht de vorm van je relatie of je seksuele voorkeur.” www.widows-and-widowers.nl

Afbeelding: Anne Goossensen en Marianne Heemskerk

Geef een reactie