Villa TrösT

Artikelen

Blog

Villa TrösT wint AandachtsAward 2022

uitreiking AandachtsAward 2022

Op donderdag 27 oktober kreeg Villa TrösT de AandachtsAward 2022 uitgereikt. De AandachtsAward wordt jaarlijks uitgereikt door LuisterGoud, waarmee ze een organisatie die zich inzet voor de maatschappij – met échte aandacht voor elkaar – in het zonnetje zet. De award is een wisselbeker en een bedrag van € 7500.

Compassionate community

Villa TrösT is een ‘compassionate community’ die inroeit tegen het culturele en maatschappelijke ongemak met rouw en verlies. Villa TrösT biedt een rustige plek aan mensen in de rouw, met een gevarieerd aanbod van activiteiten, workshops, concerten en rituelen. De jury vond het daarbij van doorslaggevend belang dat met voorzitter en oprichter Anne Goossensen Villa TrösT ook een belangrijke verbinding garandeert met onderwijs en onderzoek.


Anne Goossensen

“We roeien eigenlijk tegen de stroom in waarin we met elkaar een groot ongemak ervaren op het gebied van rouw, verlies, pijn en dood. En wij creëren een plek waar het wel mag zijn.”

— Anne Goossensen, oprichter Villa TrösT

Onderwijs en onderzoek

Anne Goossensen werkt als lector Transitie, Rouw en Verlies aan de HBO Drechtsteden en stimuleert daarnaast onderwijs en onderzoek naar luisterintelligentie en het verbeteren van luistervaardigheden; zodat iedereen zich gehoord kan voelen. Vanuit Villa TrösT & HBO Drechtsteden wordt sinds kort deze kennis en ervaring ook aangeboden aan het bedrijfsleven en professionals, met bijvoorbeeld de Post-HBO opleiding Luisterkunst.

Werkvloer

In november wordt ook de Good Grief Salon georganiseerd. Dit mini-symposium staat in het teken van rouw en verlies op de werkvloer; hoe ga je daarmee om? Tijdens de ontmoeting komen onderwerpen als compassievol luisteren, de (on)mogelijkheden van rouwbegeleiding op de werkvloer aan de orde en worden dilemma’s besproken. Voor professionals organiseert Villa TrösT daarnaast Deep Listening-trainingen, samen met Rosamund Oliver, die deze luistermethode heeft ontwikkeld.

juryrapport

Jury Rapport

“Villa TrösT, een burger-voor-burger initiatief, doet haar naam eer aan door het aanbieden van luistergesprekken en culturele activiteiten gerelateerd aan rouw.

De Villa staat óók voor een statement om het maatschappelijk discours in de samenleving rond gemis, verlies en rouw te beïnvloeden. Daarbij helpen de verknopingen met de opleiding Verlieskunde, het Expertisecentrum Luisteren en de wereld van de hospices.

Juist deze combinatie, van inloophuis en maatschappelijke beïnvloeding, heeft de jury overtuigd van de impact van uw initiatief”

Luistergoud

Luistergoud is ontstaan vanuit de telefonische hulpdienst Sensoor in Rotterdam. Nadat de regionale activiteiten na 60 jaar werden overgedragen aan de Landelijke Luisterlijn, is Luistergoud zich gaan richten op het aanbieden van – veelal kosteloze – vormings- en trainingsmogelijkheden voor lokale initiatieven en vrijwilligersorganisaties. Organisaties die zicht richten op het versterken van verbinding tussen mensen, waarbij het vermogen te kunnen luisteren goud waard is.

Foto-impressie AandachtsAward

Geef een reactie