Villa TrösT

Artikelen

Blog

Verbinding tegen eenzaamheid

verbindingsdiner

Een tegen Eenzaamheid is het actieprogramma van het ministerie van VWS, dat zich richt op de aanpak van eenzaamheid en organisaties en gemeenten ondersteunt bij hun aanpak en activiteiten. In Dordrecht organiseert dit jaar Petra Roelofs Het Verbindingsdiner, tijdens de Week tegen Eenzaamheid, die plaats vindt van 27 september tot en met 4 oktober 2023.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is een terugkerend centraal thema voor maatschappelijk werker, kunstenaar en schrijver Petra Roelofs. Haar prentenboek De eenzame Rups richt zich op dit onderwerp en ook als gebruiker van het brugwachtershuisje De Draaibrug vroeg ze hier eerder aandacht voor met diverse exposities.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt, is tussen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid.  (eentegeneenzaamheid.nl)

 ~~~   van EENzaam naar samen EEN   ~~~

Verbindingsdiner

Het Verbindingsdiner vindt plaats op 1 oktober, van 18:30 tot 21:30. Villa TrösT faciliteert de locatie van het diner. De gasten worden verwelkomd met bubbels, een welkomstwoord en er wordt een video getoond, met als thema eenzaamheid.

Het diner bestaat uit een vegetarisch driegangenmenu, dat bereid wordt door drie vrijwillige koks met een multiculturele achtergrond: Adindah Pibiri is Moluks/Italiaans, Asia Lebioda is Pools en Mutlu Arslan is Turks. Zij zullen een gerecht uit hun land van herkomst maken en daarmee stilstaan bij de eenzaamheid die grote afstand tot je thuisland en familie met zich mee kan brengen.

Ook tussen de gangen zullen creatieve intermezzo’s het gesprek en onderling contact op gang brengen en vergemakkelijken. Er kan naast het diner een wijnarrangement worden afgenomen, bestaande uit passende wijn bij elk gerecht, wit of rood naar keuze, aangeboden door Amigos & Vinhos.
Het diner is bedoeld voor iedereen die eenzaamheid ervaart bij zichzelf of een ander. Daarnaast bieden de interacties inzicht in wat eenzaamheid is, hoe je het kunt herkennen en doorbreken of voorkomen.

Aanmelden

Deelname aan het diner kost €10 en het (optionele) wijnarrangement €3.

Wil je hier ook bij zijn? Meld je dan snel aan bij Petra Roelofs om zeker te zijn van jouw plekje aan tafel. Per email (petraroelofs@hotmail.com) of telefoon (06-29738774). Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.