Villa TrösT

Artikelen

Blog

Verbinding en aandacht bij een overlijden

Yvette den Hartog - Verbinding en aandacht

Yvette den Hartog is vijftien als haar moeder plotseling overlijdt. Ze werd ineens door jongeren aangesproken, die net als haar, een ouder waren verloren. Ze kwam erachter dat veel van hen het lastig vonden dat het leven doorging en de aandacht was weggevallen. Ze hadden veelal het gevoel nergens terecht te kunnen. Ze voelden zich eenzaam en verdrietig.

Carpe Diem

Yvette startte een onderzoek naar de wensen en behoeften van jongeren in rouw en omschreef haar bevindingen in haar boek Carpe Diem…Juist nu!. Een handboek voor jongeren die een ouder moeten missen. Haar rouwboek wordt inmiddels door verschillende instanties gebruikt, toch miste Yvette nog steeds de invulling voor het “zwarte gat” na een overlijden. De periode waarin de aandacht vanuit de omgeving normaal gezien meer op de achtergrond treedt en het rouwproces extra zwaar aan kan voelen.

Carpe Diem Juist nu rouw handboek voor jongeren in rouw

Condole

Ze ontwikkelde een tool waarmee nabestaanden de verbinding ook na de uitvaartweek zouden kunnen blijven voelen en niemand zich meer eenzaam zou hoeven voelen. En zo ontstond de rouw-app Condole.

Een app die iedereen in rouw steunt. Direct na overlijden maar dus juist ook in de periode na de afscheidsweek. Bijvoorbeeld op de eerste sterfdag van de overledene of rond de eerste feestdagen zonder je partner.

“Het viel me op hoe moeilijk we het vinden om in gesprek te gaan over het verlies. Hoe lastig het is om hulp te bieden of ontvangen. Veel mensen weten niet goed wat ze kunnen doen en durven er al helemaal niet naar te vragen. Terwijl nabestaanden het vaak juist heel moeilijk vinden om hulp te vragen.”

Yvette Den Hartog

Het is volgens Yvette vooral de angst om een ander tot last te zijn of de angst om een ander een naar gevoel te geven. Onzin natuurlijk, maar toch een feit. Daarom helpt Condole hierbij.

Liefde, verbondenheid en zorg voor elkaar is belangrijk en noodzakelijk om het verlies een plek te kunnen geven vindt Yvette. Ook weet ze dat iedereen op zijn of haar eigen manier rouwt. Daarom heeft ze de app zo ingericht dat er voor iedereen in rouw een passende vorm van ondersteuning beschikbaar is. De één rouwt graag in stilte, de ander zoekt naar herkenning en weer een ander komt graag in contact met lotgenoten. Via de Condole app kan men lezen, luisteren, kijken of in contact treden met lotgenoten of een professional.

Met haar rouw-app geeft ze invulling aan de behoefte naar verbinding en aandacht bij een overlijden.
De app is beschikbaar voor iPhone en Android.