De gids voor een mooie, persoonlijke uitvaart
De (onder)titel van het boek “de gids voor een mooie, persoonlijke uitvaart” dekt de lading niet. Dat is voor mij duidelijk; het is geen zakelijk, op consumenten gericht betoog, dat je via verschillende stappen leidt naar het juiste product: de ideale uitvaart voor jou.
De indeling in 4 delen; deel 1 over mysteries; deel 2 over dilemma’s; deel 3 over kwesties; deel 4 over horizons, stroomlijnt het boek wel tot op zekere hoogte. Ik vind het niet hinderlijk, dat er geen dominante structuur is in het boek. Ik vermoed dat dit hoogstwaarschijnlijk geldt voor vele rouwenden met mij. Dit boek is veel dynamischer, het bevat verschillende bouwstenen die van waarde kunnen zijn voor iemand die rouwt, of die zich voorbereidt op een verlies door de dood.
Annets eigen ervaring met de dood – ze verloor haar vader toen ze 14 was – is een leidraad: het is een persoonlijke zoektocht, waarbij zijzelf en haar trauma’s over dood en begraven niet buiten schot blijven. Annet schrijft : “Het is zinvol is om te praten, te filosoferen over de dood”, een uitspraak, die naadloos aansluit bij de missie van Stichting TrösT.
Taboes – zoals het levend begraven worden, het proces van ontbinding van een lichaam – die groot kunnen worden omdat iedereen er over zwijgt gaat ze niet uit de weg. Ze exploreert deze en andere taboes op een nuchtere manier. En dat geeft ruimte. “Wilskracht daar geloof ik niet in” is een uitspraak mythes aan de kaak stelt. Daarnaast doet ze soms verfrissende uitspraken: Ze citeert iemand met kanker en een beperkte levensverwachting, die zegt vooral te willen genieten van het leven, omdat ze haar leven nu niet (nog meer) wilde laten verzieken.
Naast een aantal praktische zaken (vooral in deel 2) waar je keuzes in kunt maken, komen talloze zaken ter sprake. Soms als informatieve verhalen, soms verwerkt in een interview, soms als ervaringsverhaal, of als psycho-educatie. De voors en tegens van crematie, begraven, balsemen, asbestemmingen etc. komen aan bod. Er wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld natuurbegraafplaatsen, bloemen, muziek en de digitale erfenis. Uitvaartondernemingen worden kritisch onder de loep genomen.
In het laatste deel wordt onder andere aandacht besteed aan rouw(verwerking), de erfenis, checklists en websites. Daarnaast bevat het boek twee katernen met foto’s.
Een vlot geschreven boek dat lezers op ideeën kan brengen, en herkenning oplevert.
Door Renee Lommen
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht
Vaarwel – De gids voor een mooie, persoonlijke uitvaart
Deze inspirerende, praktische en onafhankelijke gids geeft antwoorden op vragen als: Welke rituelen zijn er? Wat doet u zelf, wat is het budget? Hoe wordt het een passende, mooie of bijzondere gebeurtenis? Hoe beslist u wat u – wellicht samen met anderen – echt wilt?
Vaarwel bevat veel concrete informatie, tips, trends, voorbeelden, persoonlijke verhalen, checklists – kortom: inspiratie en hulp bij alle voorbereidingen en afwikkelingen van een begrafenis of crematie. Ook worden er in dit boek interessante zaken onthuld over de uitvaartbranche. Waarom zijn kisten bijvoorbeeld zo duur en hoe zit het nu precies met grafrechten? Annet de Jong geeft antwoorden die kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.
Annet de Jong (Rotterdam, 1970) studeerde Engelse taal- en letterkunde en Dagbladjournalistiek. Zij is zelfstandig journalist en boekauteur. Voor Vaarwel dook ze geheel onafhankelijk onder in de wereld van de door, uitvaart en rouw. Het resultaat is een persoonlijke queeste, die ondanks de zwaarte van het onderwerp een luchtig en meeslepend relaas oplevert.
Auteur | Annet de Jong |
---|---|
Uitgever | Luitingh-Sijthoff |
Uitgifte | 2017 |
ISBN | 9789024575718 |