Villa TrösT

Artikelen

Blog

TrösT Matinee 2023 sluit af met fluit en klarinet

klarinet en fluit trost matinee

Rocío Bolaños del Pozo

Deze van geboorte Spaanse fluitist is gepassioneerd over orkest- en kamermuziek. Haar passie en toewijding om te verbinden met en leren van andere musici heeft ertoe geleid dat ze heeft opgetreden bij diverse festivals, door heel Europa.

Ze begon haar studie bij prof. María Dolores Morales in Jaén, Spanje en sloot haar studie af in 2015 met de hoogste kwalificaties. Vervolgens vertrok ze naar het Spaanse Córdoba om te studeren bij prof. Saleta Suárez aan het Conservatorium Rafael Orozco. In 2016 werd ze aangenomen bij de Academia de Estudios Orquestales in Sevilla van het Barenboim – Said Fonds. Hier combineerde ze haar bachelor studie met samenwerkingen met Juan Ronda en Toni Hervás (fluit en piccolo solist van het Orquesta Sinfónica de Sevilla). In 2017 won Rocío een beurs om te studeren met Aldo Baerten (eerste fluitist van het Antwerp Symphony Orchestra).

rocio bolanos del pozo

In 2019 vervolgde ze haar studies en carrière in Nederland, waar ze aan het Codarts masters is gaan volgen met de fluit en de piccolo, onder leiding van Juliette Hurel (eerste fluitist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest), Julie Moulin (fluitist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Wim Steinmann (voormalig piccolo-speler bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest).

Naast haar studies heeft ze deel uitgemaakt van diverse evenementen, orkesten en ensembles: Schleswig Holstein Musik Festival, Joven Orquestra Nacional de España, Nederlands Jeugd Orkest, Gustav Mahler Jeugdorkest, Nationaal Ballet, Nationale Opera, Orquesta Ciudad de Granada; om er maar een paar te noemen.

Rocío heeft al diverse (inter)nationale prijzen op haar naam staan. In 2018 won ze de fluit-piccolo academie positie bij het Orquesta Ciudad de Granada. Sinds 2021 staat ze op de lijst van instrumentalisten van het Orquesta Simfònica de las Illes Balears. Verder zette ze de XIX Ciclo de Jóvenes Intérpretes op haar naam in de categorieën Individueel en Kamermuziek. De meest recente prijs is in Nederland de Prix d’Harmonie van de Rotterdamse sociëteit Harmonie.

Tenslotte deelt Rocío haar kennis ook als fluit leraar. Ze gaf diverse masterclasses in Spanje en Nederland, maar ook Zuid-Amerika.

Xabier Gullón Elgarresta

Geboren in het Spaanse Vitoria begon Xabier zijn klarinet studie onder leiding van prof. Isaac Rodríguez en Olivier Patey, met de hoogste waardering.

Gedurende zijn muzikale carriere won hij diverse prijzen en beurzen, zoals de eerste prijs in zowel Spring Season XIXth competitie als de XIIth Higini Anglès International Chamber Music Competition. In 2017 en 2018 won hij de Excellence Scholarship, uitgegeven door de Ferrer-Salat Music Foundation. In 2019 won hij de Yamaha Music Europe Foundation beurs. Als solist wordt zijn spel beschreven als ‘adembenemend en virtuoos’ door critici van het Duitse Grammophon.

Xabier speelde verspillende keren met de lokale blaaskabel Vitoria Gasteiz en het EIO Gazte orkest en in 2018 bracht hij het concert voor klarinet en orkest “Dance Movement” van J. Cañizares in première met het Liceu XXI ensemble voor hedendaagse muziek. Daarnaast heeft hij diverse recitals gegeven in Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Portugal.

xabier gullon elgarresta

Als kamermusicus heeft hij opgetreden op diverse muziek festivals, zoals het Pablo Casals Muziek Festival (Frankrijk), Música-Musika (Spanje), Festival Emergents (Spanje), Fringe Festival (Spanje), Davos Festival (Zwitserland), etcetera. Hij is een active kamermusicus en treed regelmatig op met musici van onder andere het Orchestre de Paris, Orchestre de l’Opera de Paris, Mozarteum Orchester, Brussels Philharmonic. Hij is lid van het Verbier Festival Orchestra en het Spaanse Nationale Jeugdorkest JONDE.

Gedurende het 2020-2021 seizoen was Xabier lid van het prestigieuze Mahler Kamerorkest. Hij was soloklarinettist bij het Jové Orquestra Nacional de Catalunya JONC en de Zwitserse Davos Festival Academy met volledige beurs van de Animato Foundation en wordt regelmatig uitgenodigd om samen te werken met het operaorkest Gran Teatre del Liceu, het Luxembourg Kammerorchester of het Orquestra Simfònica del Vallès.
Naast zijn muzikale kwaliteiten spreekt hij vloeiend Baskisch, Spaans, Catalaans, Engels, Frans, Duits en Italiaans.

Programma

  • Sonata in E minor – Telemann
    Een leuk stuk en oorspronkelijk geschreven voor twee fluiten, maar voor de gelegenheid gearrangeerd voor fluit en klarinet.
  • Two Cats-  Daniel Dorff
    Dit oorspronkelijk geschreven stuk voor klarinet en fluit begin erg spiritueel, met later emotionele klanken op komische muziek.
  • Nostalgia d’ España – Gordon Lewis 
    Hoewel Lewis geen Spaanse componist is, is hij wel geïnspireerd door Spaanse Muziek. De artiesten nemen je mee in een stukje mee in hun cultuur.