Villa TrösT

Artikelen

Blog

Troost – Riekje Boswijk – Hummel

Troost - Riekje Boswijk

vragen, geven en ontvangen

Bij het opruimen van een boekenplank kom ik het boek ‘TroosT, vragen, geven en ontvangen’ tegen van Riekje Boswijk – Hummel. En is dat niet waar de activiteiten van TrösT voor en groot deel om draaien? Ik lees en wat een fijne handleiding om je eigen gedrag en je gedrag van nabestaanden te kunnen herkennen en begrijpen. De een heeft minder moeite met troosten dan de ander.

"Wat doe je als je verdrietig bent? Ga je naar iemand toe om je te laten troosten of durf je dat niet en verwerk je je verdriet liever in je eentje? En andersom: hoe ga je om met iemand die pijn heeft en verdrietig is? Probeer je zijn problemen op te lossen of durf je zijn verdriet aan te horen en hem te troosten? Wat is troost eigenlijk? Wat gebeurt er met je als je je laat troosten?
Waarom kunnen vaste partners elkaar vaak niet troosten? Hoe komt het dat ze in perioden van verdriet eerder uit elkaar dan naar elkaar toegroeien of verstrikt raken in 'slachtoffer'- en 'redder'- gedrag? Hoe ontstaat dat gedrag eigenlijk en is het mogelijk om aan deze destructieve communicatie te ontsnappen?"

Waar ligt dat aan? Ook is de ene nabestaande veel duidelijker in wat hij of zij op dat moment nodig heeft waardoor je niet zo bang hoeft te zijn goedbedoelend precies het verkeerde te zeggen.

Een ontroerende passage vond ik die waarin ze beschrijft dat ze de handtas vindt van haar grootmoeder: haar moeder blijkt het nooit over haar hart verkregen te hebben de tas door te pluizen, laat staan leeg te halen. Alles wat er bij het overlijden van haar moeder had in gezeten, zat er nog in.

Door Enid van Schagen
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Troost, vragen, geven en ontvangen

Riekje Boswijk – Hummel constateerde dat partner, familie- en gezinsleden, vriend(inn)en, kennissen, buren of collega’s vaak niet weten hoe ze met elkaar moeten omgaan als er sprake is van pijn en verdriet, en dat gesprekken waarin mensen elkaar eigenlijk zouden willen bijstaan, vaak zeer teleurstellend verlopen.

Aan de hand van dialogen maakt ze zeer concreet duidelijk hóe je iemand kunt troosten (helpend, meevoelend of luisterend) en wat je moet doen om je te láten troosten. Ook laat ze zien hoe mensen zich kunnen laten troosten door ‘personen’ die niet in levende lijve aanwezig zijn (onzichtbare, heilige, innerlijke of goddelijke troosters).

Riekje Boswijk – Hummel (1946) studeerde Nederlands en was gefascineerd door middeleeuwse mystici. Met haar man had ze een eigen praktijk voor Transpersoonlijke Therapie. De inzichten en ervaringen die ze er opdeed ging ze verwerken in boeken.

AuteurRiekje Boswijk – Hummel
UitgeverDe Toorts
Uitgifte2001
ISBN9789060207949

Geef een reactie