Villa TrösT

Artikelen

Blog

Spierpijn door rouw

Spierpijn door rouw

Door rouw en verlies ervaar je een stroom aan emoties en die kunnen stress opleveren en zelfs fysieke klachten. De stress kan zich onder andere uiten in (vage) spierpijn en -klachten. Door de stress ervaart het lichaam een verhoogde spierspanning en als die langdurig aanhoudt, kan ontspannen een probleem worden. De spanning in de spieren kan zich gaan uiten in spierpijn. Een veel voorkomende plaats voor deze pijn en spanning is de nek.

Voldoende rust, ontspanning, gezonde voeding, maar ook (lichte) inspanning en sport kunnen deze / ernstige klachten voorkomen of verlichten. Maar soms lijkt het zich te hebben vastgezet. Massage kan dan helpen bij verlichting van de klachten.

Trager benadering

Een vorm van massage is de Trager benadering. Dr. Milton Trager (1908 – 1997) ‘ontdekte’ het verlichten en verhelpen van (chronische) lichamelijke klachten door massage al in het begin van de vorige eeuw. Hij ontwikkelde en verfijnde zijn ‘leken’ techniek in de loop van de jaren en studeerde op latere leeftijd pas af als arts. Eind vorige eeuw kwam het gebruik van deze technieken naar Nederland.

“De Trager Approach is een prettige en effectieve vorm van bewegingseducatie die gericht is op ontspanning en grotere beweeglijkheid. Trager gaat uit van de eenheid van lichaam en geest. Door de zachte, ritmische bewegingen en aandachtige aanraking leer je dieper te ontspannen en vrijer te bewegen. Trager geeft je het weldadige gevoel thuis te zijn in je lichaam.”

Een Trager-sessie bestaat uit een aantal delen. In het actieve deel word je je bewust van beweging en rust en het effect van zwaartekracht. Een volgend deel speelt zich af op de massagetafel. Hier worden door ritmische bewegingen en aanraking ervoor gezorgd dat je lichaam zich diep ontspant en spanning kan worden losgelaten. Het afrondende deel is erop gericht de ervaringen en techniek te integreren in je dagelijks leven.

Villa TrösT biedt in april een aantal sessies Trager-massage aan.

Referenties

Geef een reactie