Villa TrösT

Artikelen

Blog

Solo – Luna Zegers

Solo Luna Zegers

Mijn verhaal over verdriet en rouw en de troost van muziek

Hoe richt je als jonge vrouw van in de 20 je leven in als je je ouders én je zusje bent verloren? Daarover gaat dit boek. Het is een zoektocht naar de draad in Luna’s leven, naar houvast, liefde en weer gelukkig worden. En hoe dit uiteindelijk lukt als flamencozangeres. Elk hoofdstuk heeft de naam van een zangstijl uit de flamencotraditie.

Verloren

Lonneke heeft een normale, gelukkige jeugd gehad in een fijn gezin. Door een erfelijke ziekte verliest ze eerst haar vader en daarna haar zus Marieke waar ze zich erg mee verbonden voelde. Een paar jaar later sterft ook nog haar moeder aan de gevolgen van kanker. Lonneke staat er alleen voor. Haar studie politicologie strandt en ook haar zangopleiding aan het conservatorium raakt in het slop.

Relaties blijken vaak meer een afleiding en zijn niet gebaseerd op echte verbinding. Ze gaat heel wisselende relaties aan met mannen en zoekt naar een nieuwe familie bij a.s. schoonouders, maar vindt niet de intimiteit van het eigen verloren gezin.

Leven

Uiteindelijk besluit ze hulp te zoeken omdat het leven haar niet meer toelacht. Door de therapie krijgt de rouw aandacht en krijgt Lonneke de moed om verder te gaan. Ze pakt haar zangstudie weer op en verkent andere vormen van zingen. Na een kennismaking met flamencozang is het voor Lonneke(nu Luna) duidelijk. Ze heeft haar bestemming gevonden en studeert als eerste niet-Spaanse af in deze zang aan het conservatorium van Barcelona.

Dankzij de flamenco vindt ze een manier om uiting te geven aan haar grote verdriet. Er komt ruimte voor Luna om zich op een realistische manier te verbinden met het leven en met de mensen om haar heen.

Door Nienke Lamsma
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


SOLO‘ is Luna’s levensverhaal, vormgegeven als familiekroniek en reisverslag. 


Solo

Luna Zegers (1974) studeerde jazzzang aan het conservatorium van Amsterdam. In 2015 rondde ze als eerste niet-Spaanse de opleiding flamencozang af aan het prestigieuze conservatorium ESMUC in Barcelona. In 2017 verscheen haar eerste cd Entre Dos Mundos.

Een persoonlijk, ontroerend verhaal over verdriet en rouw en de troost van flamenco

Lonneke wordt geboren in het Brabantse Overloon en groeit op in een liefdevol gezin waar veel aandacht is voor muziek, sport en literatuur. Een gelukkigere jeugd is bijna niet denkbaar. maar dan, in haar eindexamenjaar, overlijdt haar vader aan een zeldzame erfelijke hersenafwijking. Niet veel later blijkt haar zus Marieke dezelfde ziekte te hebben, en ook zij komt te overlijden. Slechts drie jaar daarna sterft haar moeder onverwacht aan kanker. Radeloos van verdriet zondert Lonneke zich af, alle therapieën ten spijt.
Pas als ze op reis door India bij toeval kennismaakt met de Spaanse flamencomuziek, vindt ze een manier om uiting te geven aan haar grote verdriet. Lonneke wordt Luna en ze is de eerste buitenlander ooit die als flamencozangeres aan het prestigieuze conservatorium van Barcelona afstudeert. Dankzij de flamenco vindt ze een stem om haar bitterzoete levenslied aan te heffen.

AuteurLuna Zegers
UitgeverAmbo|Anthos
Uitgifte2017
ISBN9789026339196
Solo - Luna Zegers cover
Solo - Luna Zegers achterflap

Geef een reactie