Villa TrösT

Artikelen

Blog

Samen koken, samen eten

samen koken, samen eten

Rouw en verlies kunnen leiden tot een gevoel van eenzaamheid. Men kan alleen achterblijven. Of men kan het gevoel hebben niet (meer) over gevoelens, de rouw, het verlies en verdriet te kunnen praten in de naaste omgeving. Het alleen koken en eten versterkt het gevoel van eenzaamheid. Villa TrösT biedt sinds kort een kookactiviteit aan die hierbij aansluit: Samen koken, samen eten.

Eten

De gezamenlijke (avond)maaltijd is voor de meeste gezinnen of stellen een vast onderdeel van de dag. Hoe vaak hebben we niet gevraagd: Wat eten we vandaag? Of: Wat zullen we eten vandaag? Tijdens een gezellig samenzijn en genieten van een goede maaltijd, kan de dag, andere zaken of kwesties worden besproken.

Het nuttigen van de maaltijd met iemand is een sociale bezigheid die een belangrijke invloed heeft op hoe we ons voelen. Alleen eten versterkt het gevoel van eenzaamheid en sociale isolatie. Als die volgt op het (recente) verlies van een partner, is het gemis extra confronterend.

Koken

Het koken voor anderen vervult ook een ander een belangrijk doel; de voldoening te kunnen zorgen voor een ander. Het verzorgen van een maaltijd wordt geassocieerd met een aantal thema’s.

Het wordt gezien als de vervulling van het doel en de wens liefdevol voor anderen te kunnen zorgen. Het versterkt de band binnen het gezin door de tijd, liefde en energie die in het maken van de maaltijd is gestopt. Het koken van een maaltijd raakt ook aan gevoelens van nostalgie. Het is een onderdeel van een (familie)geschiedenis en rituelen; het maken van speciale en favoriete maaltijden op speciale dagen, door de tijd heen.

Samen

Villa TrösT biedt de gelegenheid samen te koken en de maaltijd te nuttigen. Eens per maand, samen met andere deelnemers en vrijwilligers van Villa TrösT. Deelnemers die onderling erkenning en herkenning kunnen vinden. De vrijwilligers die deze activiteit begeleiden bieden naast gezelschap, vooral een luisterend oor.

Geef een reactie