Villa TrösT

Artikelen

Blog

Onthulling Hemelbrievenbus

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het schrijven van brieven aan overledenen bij rouwverwerking. Je ziet dan ook steeds meer brievenbussen voor post aan overledenen op begraafplaatsen verschijnen. Ook in Dordrecht is er nu een Hemelbrievenbus beschikbaar.

De Dordtse Hemelbrievenbus staat naast Villa TrösT, langs de oude toegangsweg naar de begraafplaats Essenhof, aan de Dubbeldamseweg Zuid. Iedereen kan hier zijn Hemelpost in de bus doen. De Hemelbrievenbus zal 11 juli officieel onthult en in gebruik worden genomen, in het bijzijn van diverse genodigden, belangstellenden en de pers.


‘Rouw is liefde die haar adres is kwijtgeraakt en blijft zoeken.’

~ Jean Jacques Suurmond


Hemelpost

Het schrijven naar een overledenen of iemand die je mist, wordt al sinds vele jaren gebruikt bij rouwverwerking. Schrijven biedt de mogelijkheid uiting te geven aan hetgeen je nog zeggen wil(de), maar niet meer kon, door bijvoorbeeld een onverwacht overlijden.

Misschien wil je vertellen wat je nu ingewikkeld vindt, of hoe je het redt nu de ander er niet meer is. Een (oude) ruzie of misverstand verhelderen, goede herinneringen herbeleven of via deze weg afscheid nemen. Schrijven kan troost bieden en helpen je emoties onder woorden te brengen en zo uitdrukking te geven aan een breed scala van gevoelens.

Je kan iets heel speciaals schrijven, maar ook iets heel alledaags. Als je niet zo’n schrijver bent, maak je misschien liever een tekening of een gedichtje.

Het maken van een persoonlijke (rouw)kaart kan heel troostend en ondersteunend  zijn. Het zorgvuldig zoeken naar passende taal en een troostend beeld kan afleiding en innerlijke ruimte geven. Maar je kunt ook juist zonder woorden uiting geven aan je gevoelens, met bijvoorbeeld verf, vormen en kleuren. Het maken van een brief of tekening kan ook kinderen helpen afscheid te nemen en rouw te verwerken.

Rouwkaarten gemaakt bij workshop Kaarten maken.

Villa TrösT biedt verschillende activiteiten aan die – met ondersteuning en begeleiding – bezoekers de gelegenheid biedt een brief te schrijven of een rouwkaart te maken. We hebben voor de Hemelpost speciale Hemelkaarten ontworpen die op diverse locaties in Dordrecht worden aangeboden. We bieden met de Hemelbrievenbus nu iedereen de gelegenheid deze brieven en kaarten daadwerkelijk op de (Hemel)post te doen.

Geef een reactie