Villa TrösT

Artikelen

Blog

Norwegian Wood – Haruki Murakami

Norwegian Wood - Haruki Murakami

Het was de eerste keer dat ik iets van Murakami las. Het zal niet de laatste keer zijn. Hoewel ik even moest inkomen (ik weet niet precies waardoor) heb ik het boek uiteindelijk in één adem uitgelezen. Tijdens de laatste bladzijden had ik tranen in mijn ogen.

Norwegian Wood gaat over onbespreekbaar verlies. Een groot gemis dat tussen twee mensen speelt maar dat niet benoemd mag of kan worden, en daardoor juist zo erg aanwezig is. Het weerhoudt hen ervan om dichter bij elkaar te komen, hoewel het verlangen er wel is. Het ligt complex. Hij was haar vriendje en zijn vriend. Ze waren een drie-eenheid maar blijven met z’n tweeën achter. Wat nu?

De hoofdpersoon Watanabe is een student die worstelt met zijn seksualiteit en identiteit. Hij houdt van het vriendinnetje van zijn overleden vriend maar wordt verliefd op een ander. Murakami beschrijft subtiel het sobere bestaan van deze afgezonderde student en de enkeling die hij tegenkomt in zijn leven. Niet alleen de meisjes, maar ook zijn bijzondere huisgenoot en zijn enige vriend. Als lezer krijg je een inkijkje in het leven op een Japanse campus en de versmelting van het traditionele en moderne van de Japanse maatschappij.

Het boek kwam voor het eerst uit in 1987 en kent ondertussen zijn 28ste druk (en meerdere ontwerpen van de cover). Er zijn meer dan 13 miljoen exemplaren van verkocht en het verhaal is in 2010 verfilmd.

Door Sabijn Lauwerier
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


‘Norwegian wood’ (This bird has flown) is een nummer van de Beatles,
geschreven door John Lennon, uit 1965.


Norwegian Wood

De hoofdpersoon van het boek, Watanabe is een stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op Naoko, een mooie jonge vrouw. Maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van zijn beste vriend en haar geliefde, jaren geleden. Watanabe went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en de verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen.

Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man.

Haruki Murakami is in 1949 geboren in Kyoto, Japan. Hij studeerde in Tokyo en opende na zijn studie een kleine jazz bar, die hij samen met zijn vrouw runde.

In 1979 kwam zijn eerste roman uit: ‘Luisteren naar de wind’, waarmee hij de Gunzou Literatuurprijs voor beginnende schrijvers mee won. Er zouden nog vele romans volgen en prijzen volgen. Maar hij schreef ook enkele non-fictie boeken; bijvoorbeeld over de aardbeving die in 1995 Tokyo trof, waarvoor hij overlevenden interviewde.

AuteurHaruki Murakami
UitgeverAtlas Contact
Uitgifte2013
ISBN9789025442842

Geef een reactie