Villa TrösT

Artikelen

Blog

Namen en Nummers Dordrecht, collectieve herdenking 4 mei 2021

Namen en Nummers

In de weken voorafgaand aan 4 mei werken we toe naar een collectief ritueel: de herdenking van de weggevoerde joden tijdens de 2e wereldoorlog. We doen mee met een landelijk project, dat al meer dan 10 jaar wordt uitgevoerd in Amsterdam door kunstenaar Ida van der Lee. In onderstaande video hoor je een korte uitleg van Anne Goossensen over hoe het ritueel voor corona werd uitgevoerd op het Kastanjeplein in Amsterdam.

Dordrecht

Dit jaar waaiert het project uit naar 5 andere plaatsen, die op het concept doorborduren. Uit onze stad Dordrecht zijn bijna 300 joden weggevoerd tussen 1940 en 1945.
Ida schrijft: “In 2021 kunnen deelnemers in de maand april thuis, alleen of met huisgenoten – aan de slag. Ze maken een naambordje maar mogelijk ook een ‘herdenkingspagina’ over het slachtoffer.”
Vanuit Villa TrösT doen in Dordrecht we actief mee aan deze herdenking onder begeleiding van Ida van der Lee.

“Namen en Nummers is een gewaardeerde en vernieuwende vorm van herdenken. Het confronteert mensen op een persoonlijke en indringende manier met de geschiedenis.”

Ida van der Lee

Naambordjes

Praktisch gezien gaat het zo:

  • Iedereen kan een naambordje maken voor een weggevoerde Joodse persoon die woonde in Dordrecht. Je adopteert een naam/persoon en eert haar of hem met een mooi naambordje. De houten bordjes verschaffen wij.
  • Op 3 zaterdagmiddagen vanaf 10 april – tussen 14 en 16 uur – is het atelier bij Villa TrösT open om een houten bordje op te halen.
  • Je kunt thuis het naambordje kleuren/verven/etc. Er kan ook op de zaterdagmiddagen in het atelier van Villa TrösT gewerkt worden aan het maken van de naam met verf, stof en ga zo maar door. De gepersonaliseerde bordjes moeten worden ingeleverd voor 1 mei.
  • Nodig familie, vrienden en kennissen uit mee te doen en check de site: NamenEnNummers.nl.
  • Op 4 mei komt er bij TrösT een herdenkingsmoment om de bordjes neer te leggen. De vorm laten we tijdig weten, mede afhankelijk van de coronamaatregelen. Er komt (ook) een foto van je bordje op de website van Joods Monument, achter de naam van de betreffende persoon.

“Rituelen kunnen de pijn van verlies en dood helpen een plaats te geven. Dit project probeert de getallen aan slachtoffers van de holocaust weer terug te brengen tot wat het is: een optelsom van unieke mensen, met hun eigen verhaal. Deze poging om getallen te ‘re-humaniseren’ is ook nodig in onze tijd van ‘getallen’. Een spannend project, professioneel uitgevoerd, maar diep verklonken in de omgeving waar het moet worden uitgevoerd.”

Adviescommissie The Art of Impact (Mondriaanfonds)

Op 2 mei vertelde Anne Goossensen in een interview met Ben Corino van Studio De Witt meer over het project en het interview is terug te luisteren op SoundCloud.

Met dank aan: VSBfonds, gemeente Amsterdam, Amsterdams 4 en 5 mei comité, Cloverleaffoundation, NamenEnNummers van Ida van der Lee. 

Geef een reactie