Deelname Namen en Nummers Dordrecht 2022
Hier vind je aanwijzingen voor het maken van een naambordje. Graag ontvangen we je bordje terug vóór of op 4 mei 2022 bij de herdenking.
Voorgeschiedenis van Namen en Nummers
De website Namen en Nummers is het landelijk vervolg van een lokaal herdenkingsproject, dat in 2012 door beeldend kunstenaar Ida van der Lee (1961) is opgezet in de Oosterparkbuurt in Amsterdam.
Doordat het ritueel in 2020 door de coronacrisis niet kon plaatsvinden werd de website Namen en Nummers gemaakt en werd de nationale versie van Namen en Nummers opgezet.
Lees hier meer over de kunstenaar, haar motivatie, het (ontstaan van het) ritueel op het Kastanjeplein en het ‘Stratenmonument‘ dat in 2020 is voltooid.
Stappenplan
Het stappenplan voor de herdenking staat op de website Namen en Nummers.
Het maken van de bordjes en voorbereiden op het ritueel bestaat uit een aantal stappen:
Stap 1: Naambordje ophalen
Plankje ophalen bij Villa TrösT
Bij het afhalen van het plankje ontvang je ook een beschrijving. De plankjes kunnen worden opgehaald tijdens de openingstijden. Je kiest dan ook een persoon ter herdenking uit de lijst.
Stap 2: Gedenkpagina maken
Account maken op Namen en Nummers
Je maakt als herdenker een eigen gedenkpagina aan. Gebruik die om de persoon die je herdenkt voor te stellen. Je kunt tijdens het bewerken opslaan en opnieuw inloggen om verder te bewerken.
Wie ga je herdenken?
Dankzij de samenwerking met het Joods Monument zijn de namen van alle 104.000 mensen die als Joden in Nederland zijn vervolgd en de Holocaust niet overleefden, terug te vinden op de website Namen en Nummers. Nadat je bent ingelogd, kun je een naam kiezen van iemand om te herdenken. De lijst ‘Te herdenken‘ bevat een lijst met namen waaruit je kunt kiezen. Verschillende zoekopties helpen je bij die keuze. Bij ‘Filter lijst’ of ‘Zoek bij mij in de buurt’ kun je iemand zoeken met Dordrecht bij de Plaatsnaam. Er wordt dan een lijst met namen en hun woonadressen in Dordrecht getoond. Op de detailspagina kan met ‘Herdenk dit slachtoffer’ een keuze worden vastgelegd.
Informatie verzamelen
Nu kun je op zoek naar meer informatie.
Wie was deze persoon, wat deed diegene en hoe zag zijn of haar straat er vroeger uit? Je kunt bijvoorbeeld naar het adres gaan waar de persoon woonde. En sla er online bronnen op na.
Gedenkpagina opstellen
Plaats een foto van jouw naambordje op de gedenkpagina en voeg ook de door jou gevonden informatie en foto’s over het slachtoffer toe. Maak er een mooi geheel van. Ook kun je het uitprinten en op 4 mei ergens zichtbaar maken. Misschien wel bij de vroegere woning van het slachtoffer. Doe dit alleen na toestemming van huidige bewoners.
Wanneer je op ‘verzenden’ klikt, zal de gedenkpagina terug te vinden zijn onder ‘is herdacht’. In die lijst vind je ook voorbeelden ter inspiratie. De teksten worden door de redactie goedgekeurd voor plaatsing en waar nodig (licht) bewerkt, voor een optimale kwaliteit van de website.
Houd bij het maken van de gedenkpagina rekening met de regels rondom privacy en auteursrecht zoals die vermeld zijn in het gebruikersreglement.
Stap 3: Naambordje maken
Het maken van een naambordje is een ritueel waarin je een slachtoffer van het donker naar het licht brengt. Dat vraagt enige voorbereiding. Je bent vrij in de manier waarop jij het naambordje vormgeeft.
Op de website Namen en Nummers vind je tips over het maken van naambordjes.
De vrijwilligers van Villa TrösT kunnen je op weg helpen. Succes!
Stap 4: Herdenking op 4 mei
Op 4 mei organiseert Villa TrösT een herdenkingsmoment van 15.00 uur tot 17.00 uur waarbij de naambordjes worden neergelegd in de tuin van de Villa. Met het doorlopen van een ritueelparcours wordt, met het door jou gemaakte naambordje, de door jou uitgekozen persoon weer symbolisch ‘teruggehaald’ vanuit het concentratiekamp naar Dordrecht.