Villa TrösT

Artikelen

Blog

Namen en Nummers 2022

Namen en Nummers 2022

Collectieve herdenking op 4 mei 2022, bij Villa TrösT – Dordrecht

In de weken voorafgaand aan 4 mei werken we toe naar een collectief ritueel ter herdenking van de uit Dordrecht weggevoerde Joden uit de 2e wereldoorlog. We doen mee met een landelijk project, dat al meer dan 10 jaar wordt uitgevoerd in Amsterdam door kunstenaar Ida van der Lee

Het ritueel

Het project waaiert inmiddels uit naar andere plaatsen in Nederland, die op het concept doorborduren. Vanuit Villa TrösT doen we in Dordrecht actief mee aan deze herdenking.
Deelnemers kunnen bij Villa TrösT, thuis, alleen of met huisgenoten, aan de slag.  Ze maken een naambordje, maar ook een ‘herdenkingspagina’ over het slachtoffer.

Uiteraard bent je ook zonder een bordje te bewerken op 4 mei van harte welkom bij de herdenking. Tijdens het herdenkingsmoment kunnen deelnemers en belangstellenden tussen 14 en 17 uur het doorlopende ritueel bijwonen.

In deze video vertelt Anne Goossensen je hoe het ritueel vóór corona werd uitgevoerd op het Kastanjeplein in Amsterdam.

Naambordjes

Praktisch gezien gaat het zo: iedereen kan een naambordje maken voor een weggevoerde Joodse persoon die woonde in Dordrecht. Je adopteert een naam/een persoon en eert haar of hem met een mooi naambordje.

Voor de houten bordjes zorgt Villa TrösT. Tijdens de openingstijden van de Villa is het atelier open om een houten bordje op te halen. Je kunt daar of thuis het naambordje kleuren, verven, met stof decoreren, enzovoorts.


‘Namen en Nummers is een gewaardeerde en vernieuwende vorm van herdenken.
Het confronteert mensen op een persoonlijke en indringende manier met de geschiedenis.’

~ Ida van der Lee


Op 4 mei komt er bij TrösT een ritueelparcours om de bordjes neer te leggen; tussen 15.00 en 17.00 uur. Er komt (ook) een foto van je bordje op de website van het Joods Monument, achter de naam van de betreffende persoon.

Lees ook de artikelen over de herdenking van 2021 en persoonlijke verhalen. Meer informatie over het bewerken van de bordjes en de gedenkpagina vind je op pagina 2.

Afbeelding: Ida van der Lee. In 2020 werd het Stratenritueel (200 bordjes) vanwege corona uitgevoerd op pampus. (video)

Pagina's: 1 2

Geef een reactie