Villa TrösT

Artikelen

Blog

Moeder van glas – Roos Schlikker

moeder van glas - roos schlikker

De moeder van Roos was de leukste van de hele straat; bij haar mocht altijd alles. Met een matras van de trap af roetsjen, als kind een advocaatje drinken. Maar Roos wist beter: haar moeder was onvoorspelbaar en had ernstige stemmingswisselingen. Roos moest haar beschermen, dat wist ze als kind al. Pas op haar zestigste krijgt Roos’ moeder de officiële diagnose ‘manische depressiviteit’.
Maar dan overlijdt ze op achtenzestig jarige leeftijd door een val van de trap en is alles opeens anders.

Schrijfster Roos Schlikker probeert met terugwerkende kracht te begrijpen wie haar moeder was, wat er in haar omging en hoe zij zelf leefde met zo’n bijzondere moeder. Het verdriet is groot, het gemis ook. ‘Ondanks alles’ kun je denken als je dit boek leest, maar het is tegelijk heel invoelbaar. Juist wanneer je moeder zo’n grote rol in je leven heeft gespeeld, met nare maar óók met hele positieve kanten, ontstaat er een ongelooflijk groot gat wanneer zij er niet meer is. Roos laat zich echter niet kennen, omarmt haar rouw en komt zo juist dichter bij haar moeder.

‘Moeder van glas’ is een prachtig boek over twee bijzondere vrouwen. Over wat het doet als iemand met wie je een ambivalente relatie hebt overlijdt. De pijn is er niet minder om.

Door Sabijn Lauwerier
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


“In het rouwen merkte ik dat ik mij eigenlijk steeds meer aan haar verwant voelde,
ik voelde me vaak net zo kwetsbaar.”

~Roos Schlikker, Linda (2018)


Moeder van glas

De moeder van Roos Schlikker was een heel andere moeder. Ze kende hoge toppen en diepe dalen. Pas op 60-jarige leeftijd kreeg ze de diagnose bipolaire stoornis. Samen met haar moeder begon Schlikker een boek te schrijven over hun leven, maar onverwachts overleed haar moeder door een ongelukkige val; nog voor het boek was afgerond. Toch heeft ze het boek afgemaakt, haar rouw leren omarmen en is dichter bij haar moeder gekomen dan ooit tevoren.

Van het boek is ook een theaterbewerking gemaakt met de gelijknamige titel. Actrice Sandra Mattie speelt in de theatrale monoloog zowel Roos als haar moeder.

Roos Schlikker (1975) is een veelzijdige Nederlandse auteur, journalist en ‘BN-er’. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en communicatiewetenschappen. Ze werkte onder andere voor Vrij Nederland, HP/De Tijd, Intermediair en Libelle en de laatste jaren heeft ze een wekelijkse column in het Parool. Ze is regelmatig in de media; bijvoorbeeld als tafeldame bij DWDD, tot vorig jaar bij Voetbal Inside en ze deed in 2022 mee aan Wie is de Mol. Ze schreef ook scenario’s voor tv-series als Wakker worden! en Bitterzoet. Naast vooral columns schrijft ze ook romans. In 2017 verscheen haar debuutroman ‘Huisje, boompje, beest’, over een stel in een Vinex wijk dat een aantrekkelijke vrijgezel als buurman krijgt.

AuteurRoos Schlikker
UitgeverUitgeverij Pluim
Uitgifte2018
ISBN9789492928085
moeder van glas - roos schlikker
moeder van glas - roos schlikker