Villa TrösT

Artikelen

Blog

Man o man – Nathan Vos

Man o Man - Nathan Vos

Je faalt niet. Je doet wat je kunt.

David, broer van Nathan, maakt een einde aan zijn leven. Zijn gezin, familie en vrienden verbijsterd achterlatend. Hoe kon dit nu gebeuren? Waarom hebben wij niet gezien/gevoeld/gemerkt/doorgehad dat hij zich zo voelde? Dat hij dit als enige weg/oplossing zag?

Familiepatronen

Nathan vertelt over de dood van zijn broer en het afscheid. En dan gaat hij op zoek. Hoe komt het dat vooral mannen tussen de 40 en 60 een eind aan het leven maken. Mannen die gewoon leven, een goede relatie hebben, kinderen, werk en nou ja…gewoon, een leven, net als jij en ik. En dan ineens gaat het mis en en wel zo mis dat ze zichzelf doden. Waarom in hemelsnaam?

Mannen hebben de lat voor zichzelf wel erg hoog liggen, ontdekt hij. Ze moeten van alles kunnen van zichzelf en als dat niet meer gaat zoals ze willen/van zichzelf moeten, dan falen ze. Denken ze. Dan is alles waardeloos. Waar komt dit vandaan? Hij analyseert de man en zijn patronen. Hij dicht de relatie van de man met zijn vader een grote rol toe. Hoe was deze? En de vader met weer zijn vader.

 Je doet wat je kunt, en dat is goed genoeg 

Welke familiepatronen worden steeds weer doorgegeven? Daar kan een sleutel naar bevrijding liggen. Nathan bespreekt een aantal mogelijke oorzaken van de onrust en prestatie drang die juist bij mannen leeft. Dat, gekoppeld aan het niet praten over en het delen van gevoelens/problemen etc, maakt dat juist mannen zichzelf zo vast kunnen draaien dat zelfdoding nog als enige (helaas doodlopende) weg gezien wordt.

Hij houdt een pleidooi voor verandering

Vind een manier die bij je past maar ga iets doen met wat er in je leeft. Zoek contact met je vader. Ga het gesprek aan: hoe was jij vroeger? Wat waren je wensen en dromen? Lijk ik op je. En ook: ga dingen doen, de natuur in, muziek luisteren of wat dan ook. Zoek een uitlaatklep die bij je past. Maar doe iets. En bovenal: Je faalt niet. Je doet wat je kunt! En dat is genoeg!

Hij zou willen dat mannen dat eens gingen voelen, daarnaar gaan leven inplaats van steeds maar weer moeten presteren van zichzelf, nog beter, nog meer……want dan kan je inderdaad hard vallen als je ontslagen wordt bijvoorbeeld. Terwijl het zou moeten gaan om: Wat wil je zelf? Hoe wil jij je leven invullen?

Weduwen

Naast zijn zoektocht naar waarom en wat te doen, interviewt hij ook 11 weduwen die hun man zijn verloren door zelfdoding. Hij tekent hun verhalen op. En geeft hiermee de lezer inzage in hoe het zo afschuwelijk mis kan gaan. Hoe machteloos de omstanders zich voelen wanneer hun geliefde niet meer bereikbaar wordt voor contact, voor hulp. Wat je ook zegt of doet: de ander gelooft je niet en verdwijnt in zijn eigen wereld. Tot de dood erop volgt.
En dan moet je verder. Alleen. Met je kinderen. Zonder hun vader.

Man o man

Een boek voor mannen. En hun vrouwen. En een zoektocht naar het verhaal van hem zelf en over zijn familie. Wat maakt dat we doen wat we doen? Wie we zijn? Om zo te proberen tot een soort van verklaring te komen. En vooral: wellicht kan dit boek voorkomen dat er nog meer mannen (en hun geliefden) in deze radeloze situatie terecht komen. En dat zou ontzettend fijn zijn!

In Jacobien op Zondag (2018) vertelde Nathan Vos over zijn ervaringen en het boek.

Door Sylvia van Dort
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Man o man

In zijn debuut als schrijver schrijft Nathan Vos (1971) over zijn ‘lieve verstandige en heel lang best gelukkige broer’ David, die hij in 2015 aan zelfdoding verloor. Daarna volgde nog een documentaire en een stichting die tot doel heeft het aantal suïcides onder mannen terug te brengen.

Vos is historicus van opleiding, geeft lezingen en les aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij was hoofdredacteur van het tijdschrift Zin en werkte eerder onder andere voor Het Algemeen Dagblad, De Telegraaf, Het Parool en De Wereld Draait Door.

In Nederland brengen ruim twee keer zoveel mannen als vrouwen zichzelf om het leven. Maar vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief. Hoewel het een niet per se met het ander te maken heeft, lijkt de correlatie helder: mannen zoeken geen hulp. Als ze al weten dat ze het nodig hebben. Nathan onderzoekt in het boek waar het misging bij David én bij elf lotgenoten, onder meer door met hun weduwes te praten.

Hij komt daarbij tot nieuwe, wezenlijke vragen. Zoals: weet je zeker dat je vader van je hield? Wat of wie helpt jou als je het zwaar hebt? Welke rollen speel je? En: denk je dat je faalt?

Het boek is momenteel alleen leverbaar als e-book.

AuteurNathan Vos
UitgeverNijgh & van Ditmar
Uitgifte2017
ISBN9789038802480

Geef een reactie