Villa TrösT

Artikelen

Blog

Maatjes gezocht

maatjes gezocht

Heb je een dierbare verloren, dan staat je wereld stil. Wat vaak overblijft, is het gevoel dat niets er meer toe doet. Zo’n verdriet kan eenzaam voelen. Het leven gaat door, maar voelt niet meer hetzelfde. Daarom is aandacht voor rouwen zo belangrijk. Iedereen op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Aandacht voor rouw is geen overbodige luxe na de coronaperiode, waarin verliezen vaak in isolatie plaatsvonden. Rouw kan dan verdrongen of juist complex worden.

Villa TrösT en Humanitas Drechtsteden starten daarom samen een maatjesproject. De twee organisaties zien uit naar de nieuwe samenwerking op dit onderwerp. Humanitas is een vrijwilligersorganisatie die mensen op basis van gelijkwaardigheid helpt weer de regie over hun eigen leven te krijgen. Villa TrösT biedt ruimte aan rouwenden en we bieden in onze monumentale voormalige directeurswoning op de Essenhof een terras en activiteiten als concerten, kunstworkshops, yoga, lezingen en schrijfworkshops.

Maatjesproject

Voor dit nieuwe project zoeken wij maatjes; vrijwilligers die lotgenoten individueel willen begeleiden. Centraal staat het vertrouwen dat mensen uit de samenleving er voor elkaar kunnen en willen zijn. Vanuit de wetenschap dat luisteren naar iemand verhaal de effectiefste reactie is na een verlies. Als rouwmaatje geef je ondersteuning aan mensen die een dierbare hebben verloren door het bieden van een luisterend oor.

Wat ga je doen?

Na kennismaking volgt dan een voorstel voor wie bij jou zou kunnen passen. Je gaat eens per week of twee weken bij de rouwende op bezoek en geeft deze de gelegenheid om over zijn of haar situatie te praten. Je biedt een luisterend oor, een klankbord, denkt mee en steunt de persoon. Je kunt afspreken bij de persoon thuis, in Villa TrösT of op een andere locatie; bijvoorbeeld voor een wandeling.

Je gaat goed voorbereid aan de slag. Je volgt een basistraining in rouw en vervolgcursussen in luisteren. Er is persoonlijke begeleiding. Daar kun je met al je vragen terecht. Tijdens de trainingen, intervisie en vrijwilligersborrel deel je ervaringen met andere vrijwilligers.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?

De vrijwilliger heeft affiniteit en ervaring met rouw en verlies; kan goed luisteren en zich inleven in een ander, heeft levenservaring en is geen solist. Is bereid om in een groep met medevrijwilligers ervaringen te delen en van elkaar te leren. Wil zich voor minimaal een jaar verbinden aan het project. Je hebt 2-3 uur per week tijd.


“Je verhaal vertellen, keer op keer, helpt je om weer verder te kunnen”


Wat we vragen:

  • Een hart voor mensen die in rouw zijn;
  • Goed kunnen luisteren, belangstelling voor anderen;
  • Bereidheid om huisbezoeken af te leggen (mobiel zijn);
  • Tijd: minimaal één dagdeel per twee weken en de mogelijkheid om minimaal één cliënt in een periode van drie tot twaalf maanden te begeleiden;
  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (kosten voor de VOG worden vergoed).

Wat we bieden:

  • Zinvol en interessant vrijwilligerswerk;
  • Training, met certificaat na het afronding;
  • Gedegen begeleiding;
  • Intervisie / regelmatig contact met collega-vrijwilligers.

Informatie

Neem voor vragen of meer informatie contact op of email info@villatrost.nl. Of meld je vrijblijvend aan via het formulier.

1 reactie

Geef een reactie