Villa TrösT

Artikelen

Blog

Hoe ik het huis van mijn ouders heb leeggeruimd

Lydia Flem - Hoe ik het huis van mij ouders heb leeggeruimd

Als je laatste ouder overlijdt komt onherroepelijk ook het moment dat je het achtergebleven huis moet leegruimen. Lydia Flem beschrijft dit proces in haar boek. Hoe ze het aanpakt, maar vooral wat dat bij haar losmaakt. Dat is heel erg haar persoonlijke verhaal en dat zal voor een ieder anders zijn.

Zo herkende ik zelf niet zoveel in het gevoel dat ze beschrijft dat ze nu met een erfenis zit van spullen die haar ouders haar bij leven nooit gunden. Formeel mag ze er nu mee doen wat ze wil, maar ze mist de uitdrukkelijke toestemming van haar ouders. Uiteindelijk komt ze in het reine met dit gevoel door alles weg te schenken aan wie maar belangstelling heeft.

Wel herkende ik de aarzeling om te beginnen; het gewoon niet weten hoe te beginnen. Wat het met je doet als je bij de papiercontainer staat en persoonlijke documenten die met het verscheiden hun waarde hebben verloren, door de gleuf duwt. Jouw voorgeschiedenis die zich op dat moment alleen hap-snap aan je is meegedeeld en die zich nu in zijn volheid aan je opdringt.

Een ontroerende passage vond ik die waarin ze beschrijft dat ze de handtas vindt van haar grootmoeder. Haar moeder blijkt het nooit over haar hart verkregen te hebben de tas door te pluizen, laat staan leeg te halen. Alles wat er bij het overlijden van haar moeder had in gezeten, zat er nog in.

Enid van Schagen

Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Lydia Flem – Hoe ik het huis van mijn ouders hebt leeggeruimd

Lydia Flem (1952) is een Belgische (Franstalige) auteur, fotografe en psychoanaliste, geboren in Brussel. Het boek werd al in 2004 uitgebracht en in 2008 vertaald in het Nederlands. Het boek is de eerste van een familie-trilogie, waarin ze naast afscheid van haar ouders ook afscheid neemt van haar dochter en quasi-zoon. Het wordt niet meer gedrukt, maar is nog wel tweedehands verkrijgbaar.

AuteurLydia Flem
UitgeverDe Arbeidspers
Uitgifte2008
ISBN9789029563222
Lydia Flem - Hoe ik het huis van mij ouders heb leeggeruimd

Geef een reactie