Thuredrith Aula
De monumentale Thuredrith Aula, die nu midden op de begraafplaats staat, werd in de jaren dertig gebouwd en in gebruik genomen. In 1938 ontwierp A.J. Argelo, een leerling van Sybold van Ravesteijn (de architect van onder andere de Dordtse schouwburg Kunstmin en het voormalig Centraal Station in Rotterdam) de oude Aula van begraafplaats Essenhof. In 2003 kreeg het pand door de unieke architectuur en ligging de aanwijzing als Rijksmonument. Na een grondige restauratie en herinrichting in 2010 werd het historische gebouw opnieuw het sfeervolle, fysieke hart van de begraafplaats aan de Nassauweg en vormt het tegenwoordig een belangrijke aanvulling op de dienstverlening van de Essenhof. Naast uitvaartplechtigheden, afscheidsbijeenkomsten en herdenkingen vinden er in de Thuredrith Aula ook af en toe concerten en presentaties plaats.
Essenhof
De algemene begraafplaats Essenhof tussen de Nassauweg en Dubbeldamseweg Zuid dateert uit 1829. Tot dan toe werden de doden in en om de kerken in de binnenstad begraven, maar dat was niet langer toegestaan. De gemeente kocht in 1928 landgoed Het Blauwhuis met een huis, tuin, boomgaard en weiland aan de Dubbeldamseweg en legde er een nieuwe begraafplaats aan, omringd door een gracht. De begraafplaats was bereikbaar via de heulbrug, het huis gebouwd in 1802 werd geschikt gemaakt als beheerderswoning. Nu is Villa TrösT in deze woning gevestigd. Nieuwe grafvelden werden aangelegd, totdat in de tweede helft van de 20e eeuw de begraafplaats zijn huidige oppervlakte kreeg en werd doorgetrokken richting de Nassauweg. Daar is tegenwoordig de hoofdingang.
Essenhof heeft inmiddels een aantal locaties en organiseert regelmatig activiteiten die de toegankelijkheid van de begraafplaats en het crematorium vergroten en ondersteunen bij het besef dat de dood bij het leven hoort.