Villa TrösT

Artikelen

Blog

Lieve Edward – Ann Napolitano

Lieve Edward - Ann Napolitano

In ‘Lieve Edward’ beschrijft Ann Napolitano de innerlijke wereld van de 12-jarige Eddie; de enige overlevende van een vliegtuig crash. Bijzonder hoe Ann Napolitano zich weet te verplaatsen in de belevingswereld van deze rouwende jongen. Hoe hij van volledige afgesneden te zijn van de wereld, de mensen om zich heen en zichzelf, zijn leven weer richting weet te geven.

Het verhaal lijkt zich op de hoofdpersoon te richten. Maar het vertelt op subtiele wijze ook de impact van de verlieservaringen van de personen uit zijn directe omgeving. Hoe al deze ervaringen van invloed zijn op hun persoonlijke en onderlinge rouwproces.

Overweldigd door de immensiteit van hetgeen hem overkomen is lukt het hem maar moeilijk verbinding te maken met anderen. Slechts een klein kring mensen lukt het contact te onderhouden met Edward. Vanaf het moment dat Edward in aanraking komt met het verdriet en verlies van zijn naasten en de nabestaanden van de crash kan hij de eerste stappen zetten om zijn leven weer richting te geven.

Edwards verhaal geeft mooi weer hoe iedereen op zijn eigen manier omgaat met een groot verlies en hoe de omgeving en hoe de aanwezigheid van de omgeving hier positief dan wel negatief op van invloed kan zijn. Aanrader voor elke rouwbegeleider.

Door Mandy Janssen


‘I found that the empathy of others is essential in clearing a path through grief.’

~ Ann Napolitano


Lieve Edward

‘Dear Edward’ is het derde boek van de Amerikaanse schrijfster Ann Napolitano. Ze werd geïnspireerd door de verhalen van het Nederlandse jongetje Ruben, die als enige de vliegtuigcrash in Tripoli 2010 overleefde. Hoewel het boek ‘fictie’ is, heeft ze veel onderzoek gedaan naar vliegen en crashes, maar ook rouw en verwerking. Ze deed er acht jaar over de roman te schrijven. De roman werd vrijwel meteen een New York Times bestseller na publicatie. Napolitano doceert fictie schrijven aan de Universiteit van New York.

Wie ben je als je alles bent kwijtgeraakt?
Op een zomerochtend stort een vliegtuig dat onderweg is van New York naar Los Angeles neer. Er is maar één overlevende, een twaalfjarige jongen genaamd Edward. Edward probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Hij is een beroemdheid aan het worden. Het is het wonderkind dat overleefde.

Hoeveel tijd er ook verstrijkt, de enige aan wie Edward echt steun heeft is zijn buurmeisje Shay. Samen doen zij een verrassende ontdekking: verborgen in de garage van zijn oom liggen talloze brieven van familieleden van de andere passagiers, gericht aan Edward. Die leiden hen naar antwoorden op de diepste vragen: hoe halen we het meeste uit de tijd die we krijgen? En wat betekent het om echt te leven?

AuteurAnn Napolitano
UitgeverLuitingh-Sijthoff
Uitgifte2020
ISBN9789024583706

Geef een reactie