Villa TrösT

Artikelen

Blog

Lichtboom ontstoken op Wereldlichtjesdag

lichtboom

Voor de derde keer brengen Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium Essenhof samen met Villa TrösT licht in de donkere decemberdagen.

Het ontsteken van licht tijdens de donkere dagen van december – rond de langste nacht van het jaar – kent al een eeuwenoude traditie. Van het Scandinavische Luciafeest tot onze bekende kerstboom.
Essenhof en Villa TrösT gebruiken de gelegenheid om aandacht te hebben voor het rouwproces en stil te staan bij de geliefden die ons ontvielen. 

Wereldlichtjesdag

Op zondag 10 december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden dierbaren te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje of lichtje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun dierbaren hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

Lichtboom

Vanaf 17.00 uur zijn bezoekers van harte welkom voor deze herdenking in de Biesbosch Aula. Om 18.15 uur start een stille tocht over de begraafplaats. Om 19.00 uur worden 2.600 lichtjes ontstoken in de grote cipres in de buurt van de Thuredrith aula. Ook is het mogelijk om dan een zelfgemaakte wensbol in de boom te hangen.

Een ritueel waarbij iedereen op een persoonlijke manier vorm kan geven aan het verlies door de overledene letterlijk in het licht te brengen. De transparante wensbol kan bijvoorbeeld gevuld worden met een foto, een wens of gedachte of een naam. Na afloop is er de gelegenheid om in de Thuredrith aula na te praten en op te warmen met een hapje en een drankje. De wensbollen kunnen vanaf 21 november worden afgehaald bij Villa TrösT.

De lichtjes in de boom zijn tot en met 7 januari 2024 te bewonderen. Op 8 januari kan de eigen
wensbol uit de boom gehaald worden. Wat in de boom blijft hangen, wordt op 9 januari verwijderd door vrijwilligers van Villa TrösT.

Vooraf aanmelden vinden we prettig in verband met de catering. Aanmelden kan via de agenda.

Lichtboom 2022