Villa TrösT

Artikelen

Blog

Lectoraat Transitie, Rouw & Verlies

lectoraat Transitie, Rouw en Verlies

Dit najaar is het lectoraat Transitie, Rouw & Verlies bij HBO Drechtsteden gestart. Het lectoraat daagt studenten en docenten uit om maatschappelijke relevante thema’s binnen transitie, rouw en verlies in de praktijk te onderzoeken. Het nieuwe lectoraat staat onder leiding van lector en Villa TrösT voorzitter en initiator Anne Goossensen.

Anne Goossensen

Goossensen: “Aan de slag met rouw & verlies. 16 september overleed mijn vader. Niemand ontkomt aan verliespijn. Trots om dit onderwerp een impuls te mogen geven. Het lectoraat is een mooie combi met mijn hoogleraarschap bij de Universiteit voor Humanistiek en een kroon op het werk van vrijwilligersinitiatief Villa TrösT Drechtsteden, waar mensen in de rouw welkom zijn voor (kunst)workshops, lezingen, concerten en luister uren.”

Het lectoraat sluit aan op de opleidingsbehoefte in de markt en kan, door middel van een brede kenniskring bestaande uit professionals en samenwerkingspartners zoals Villa TrösT en Humanitas Rouw, betere zorg en ondersteuning bieden aan studenten die binnen het vakgebied verder groeien en op die manier het praktijkveld voeden.

Luisteren

Het lectoraat aan HBO Drechtsteden richt zich op de impact van verlies en rouw op mensen en in het bijzonder de relationele vaardigheden bij verlies en rouw: de kwaliteit van het luisteren en de compassie voor de rouwende persoon. De afgelopen jaren zijn er belangrijke theoretische impulsen geweest op dit vlak, die nu vragen om implementerend en evaluerend praktijkonderzoek.

Goossensen ziet de samenwerking tussen HBO Drechtsteden, Villa TrösT en het nieuwe lectoraat als een unieke kans: “Samen werken we aan het taboe dat op sterven en rouw ligt en de verlegenheid die in de samenleving heerst. Aandacht en openheid voor geleden verliezen is heilzaam en zorgt voor betrokkenheid en steun. Dit willen we bevorderen, zeker tijdens de COVID-19 periode. Ik kijk enorm uit naar het samenwerken in de regio en het verrijken van de onderzoeksvaardigheden binnen HBO Drechtsteden.”

Lees meer over het lectoraat in het artikel in de AD Dordtenaar.

Bron: HBO Drechtsteden
Beeld: Echt Mooij fotografie

1 reactie

Geef een reactie