Villa TrösT

Artikelen

Blog

Je mag mij altijd bellen – Karin Kuiper

1001-dagen-rouw-Karin-Kuiper

1001 dagen van rouw

‘Je mag mij altijd bellen’ is een wat ouder (2008) maar tijdloos boek over de persoonlijke beleving van een weduwe. De schrijfster, Karin Kuiper, is de weduwe van schrijver Karel Glastra van Loon, die zelf een boek heeft geschreven over zijn ziekteproces (Ongeneeselijk optimisch). In 2005 is hij overleden aan kanker.

In korte hoofdstukken beschrijft Karin Kuiper hoe zij de dagen, weken, maanden en jaren na de dood van haar man beleeft. Alles komt aan bod: haar verdriet en machteloosheid, haar herinneringen, het dagelijks leven dat één groot drama wordt, de beleving van haar kinderen, haar geheugen dat niet meer werkt, de reacties uit de omgeving, de struggle van het opnieuw verliefd worden, haar verlangen naar de dood en haar hernieuwde liefde voor het leven. Het is een ultiem inkijkje in het chaotische en zwarte hoofd van een weduwe, vol verdriet met drie kleine kinderen, waar tijdelijk alle levenslust uit is verdwenen.

Desalniettemin zit het boek vol humor. Zo beschrijft Kuiper pijnlijk maar grappig realistisch hoe het leeghalen van de afwasmachine al niet wil lukken, ‘als je man dood is’. Ook tussen de reacties van de mensen om haar heen zitten soms schrijnende maar hilarische opmerkingen: “Het kostte me een jaar voordat ik over de dood van mijn hond heen was, dus het zal ongeveer een jaar duren voordat je over de dood van je man heen bent.”

Behalve dat het boek grappig en verdrietig is, is het vooral een eerlijk boek. In alle openheid beschrijft Kuiper hoe zij geen plezier meer beleeft aan haar kinderen, hoeveel alcohol ze drinkt, hoe zij haar kinderen alleen nog maar fastfood voorschotelt enzovoorts. Kortom, echt een aanrader!

Door Sabijn Lauwerier

Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Karin Kuiper – Je mag mij altijd bellen

Karin Kuiper (1963) is schrijfster, redacteur, vertaalster, rouw- en verliescounselor en mediator. Ze is de vrouw van Karel Glastra van Loon, die op 42-jarige leeftijd is overleden aan een hersentumor. Karin is inmiddels uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van rouwverwerking. Met dit boek wist ze een stem te geven aan haar vele lotgenoten in rouw.

Na de veel te vroege dood van haar man volgde een periode van vallen en opstaan. Zonder hulp van anderen redt niemand het, maar toch stond bovenaan haar ergenissenlijstje het goedbedoelde zinnetje: ‘Je mag mij altijd bellen’. Want hoe welgemeen ook, dit is hulp die je met lege handen achterlaat… Omdat je in je diepste wanhoop niet wilt bellen en niet kúnt bellen, omdat je slechts denkt: nee, het gaat niet! Zij moeten míj bellen!

In het programma De Kist (04/11/2011) vertelde Kuiper openhartig over de dood van haar man.

AuteurKarin Kuiper
UitgeverLannoo
Uitgifte2008
ISBN9789020978216
je mag mij altijd bellen - Karin Kuiper

Geef een reactie