Villa TrösT

Artikelen

Blog

Interview Via Cultura Weekendmagazine

Via Cultura Weekendmagazine

Marry Vreeken, rouw en verliesbegeleider en vrijwilliger bij Villa TrösT, werd geïnterviewd door Noortje van der Leije in het Via Cultura Weekendmagazine. Aanleiding voor het interview was het Lichtboom ritueel van vrijdag 10 december.

Lichtboom

Op vrijdag 10 december worden onder muzikale en dichterlijke begeleiding – van respectievelijk Frank Mol en Marieke van Leeuwen – door de wethouder in een grote boom op begraafplaats Essenhof 1600 lichtjes aangestoken. De deelnemers aan het evenement kunnen tevoren een wensbol maken, ter herinnering aan iemand die ze hebben verloren. De boom blijft branden tot 2 januari en tot die tijd kunnen mensen tijdens de Inloop nog een wensbol maken en deze in de boom hangen.

Rouw en verlies

Tijdens de Inloop kan men ook na de opening van het evenement nog napraten over hun ervaring. Over de Lichtboom herdenking of de eigen rouw- en verlieservaringen in het algemeen. In haar praktijk en in de Villa ziet Marry veel mensen die zijn vastgelopen in hun verlies en verdriet. Er is in de maatschappij weinig ruimte om te praten over rouw en verlies; bijvoorbeeld op de werkvloer. Er wordt van je verwacht dat je al snel weer gewoon aan het werk kan gaan, terwijl dat lang niet altijd het geval is.

Niet alleen volwassenen en werknemers, maar ook ouderen en kinderen lopen hier tegenaan. Iedereen heeft een eigen manier en aanpak nodig hiermee om te leren gaan. In de eigen omgeving lopen veel rouwenden er tegen aan dat op een gegeven moment men hun verhalen niet meer willen horen, omdat wordt verwacht dat men er wel overheen is. Dat het verlies is verwerkt. Maar het gemis gaat men vaak juist na verloop van de tijd steeds meer voelen. Je moet (leren) leven met je verlies.

Leren omgaan met en leren leven met verlies kan op allerlei manieren. Zo organiseert Villa TrösT naast de Inloop, veel verschillende en afwisselend vormgegeven activiteiten om rouw, verlies, herdenken en herinneren vorm te geven.

Geef een reactie