Villa TrösT

Artikelen

Blog

Impressie Namen en Nummers 4 mei

Impressie 4mei

RTV Dordrecht maakte een korte impressie tijdens de afsluiting van de collectieve 4 mei herdenking, gebaseerd op het Namen en Nummers-project van Ida van der Lee.

Anne Goossensen: Mensen hebben zich verbonden met een persoon uit Dordrecht die is weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog, een Joods persoon. En we hebben voor die persoon een naambordjes gemaakt. We hebben onderzoek gedaan: Wat was dat voor persoon? Wat voor beroep had die persoon? Had die familie? Dat is verwerkt in een soort eerbetoon aan deze persoon en we gaan deze mensen symbolisch terughalen uit de concentratiekampen waar ze zijn omgekomen.

Mirjam Baan vertelde ons over haar deelname:

Een week geleden hebben wij twee Joodse meisjes van 13 en 10 jaar geadopteerd. Zij zijn op 19-11-1942 vermoord in Auschwitz. We hebben voor hen twee naambordjes gemaakt en hebben ze symbolisch thuis gebracht.
Het is een project dat Namen en Nummers heet. Het werd georganiseerd door Villa TrösT. Wat een mooi project en wat fijn dat wij ons steentje mochten bijdragen. We hebben ons best gedaan om de zusjes te herdenken en veel over hun te weten te komen, zodat ze niet alleen een nummer zijn maar ook weer een gezicht krijgen. Samen met mijn kinderen een hele week bezig geweest geweest bordjes schuren, zagen, verven, mooi maken, foto’s gevonden, op internet zoeken naar hun geschiedenis, langs hun huis geweest op de Reeweg naar de struikelsteentjes en tenslotte ze via een symbolische spoorlijn weer terug in Dordrecht (thuis) gebracht.
Lieve Esther Roselina en Roselina Kleinkramer jullie zullen altijd in ons hart zijn. 💞 welkom thuis 💞

Heel erg bedank voor deze mooie ervaring. Wat een fijne en warme mensen zijn jullie.

‘Mag ik mijn vader nog even zien.’

~ Hans Vermeulen vertelt over zijn beleving van de herdenking 2021


Radio interview RTV Dordrecht radio

Voorafgaand aan de herdenking gaf Anne Goossensen een radio interview bij RTV Dordrecht, over het jaarlijkse herdenkingsritueel Namen en Nummers en Villa TrösT.

1 reactie

Geef een reactie