Villa TrösT

Artikelen

Blog

Impressie Allerzielen Alom 2021

Allerzielen Alom 2021

Zaterdag 30 november organiseerde Villa TrösT Allerzielen Alom. Ondanks het herfstweer kwamen velen diverse rituelen bekijken en beleven, die in en om het pand waren opgesteld. De rituelen waren erop gericht om herinneringen op te halen en gedachtengoed door te geven. We geven hier een impressie van de bijeenkomst, vooral door de beelden voor zich te laten spreken.

Ida van der Lee

De rituelen zijn ontworpen en opgesteld door beeldend kunstenaar en rituelen ontwerper Ida van der Lee; geen onbekende bij Villa TrösT inmiddels.

“Gisteren een mooie Allerzielen Alom uitvoering bij Villa TrösT in Dordecht. De vier rituelen, twee binnen en twee buiten: Tafelen, HerinnerDingen, de Scherven des Levens en de Sjaals met rituele werkwoorden, fungeerden als symbolische haakjes om te openen, verhalen te delen, gesprekken te voeren, nieuwe inzichten te verwerven.”

Ida van der Lee (LinkedIn)

Integer, sereen en ontroerend mooie gesprekken

Marry (vrijwilliger)

Rituelen

Met Allerzielen dineren de doden aan deze uitbundig gedekte tafel met kant, damast, kristal en zilver. Nabestaanden laten hun overledenen aanschuiven door op en een leeg bord een tekst te schrijven over wat diegene altijd zei aan tafel.

Bij Herinnerdingen fungeren objecten als bemiddelaar. Via het ding voer je een gesprek omdat het associaties oproept of iets representeert. Het maakt verhalen vertellen makkelijk en leuk.

De Sjaals is een van de rituelen waarmee bezoekers van Villa TrösT mensen herdenken die zijn overleden. Op elke sjaal staat een werkwoord als ingang naar gevoelens van rouw en verlies. Zo ontstaat een verhaal van betekenis.

Als iets breekt heb je niet meer één stuk maar veel kleine stukjes, die allemaal weer een eigen vorm hebben. Je kunt in de losse scherven een eigen identiteit toekennen en ze opnieuw formeren. Als je aan iemand vraagt in welke scherven zij zichzelf, hun familie of hun situatie herkennen dat herkennen ze zichzelf in de scherven. En daar gaat het gesprek dan over. 

Lees meer over Ida, Studio Ritual Art en de rituelen op haar website: www.idavanderlee.nl.

1 reactie

Geef een reactie