Villa TrösT

Artikelen

Blog

Ik mis Wanda – Saskia van de Riet

Ik mis Wanda - Saskia van de Riet

Je broer of zus verloren? Volg de ROUTE van verdriet naar vrij

Er zijn veel boeken verschenen van mensen die iemand hebben verloren: partners, kinderen, ouders, vrienden, een broer of een zus. Allemaal vertellen ze over verlies en rouw en hoe dat kan zijn.

Dit boek is anders, het gaat over het verlies van Wanda, de zus van de schrijfster Saskia van de Riet. Wat het anders maakt is dat het bestaat uit korte fragmenten met daaraan gekoppeld een bespiegeling en de uitnodiging aan de lezer om terug te denken aan hoe dat voor jou was. Een reis noemt ze het, en je kan met haar de reis maken door je eigen verdriet, ook al is het langer geleden.

Dat kan verdrietig zijn, maar het helpt ook. Terug naar hoe het was, herbeleven en de nare gevoelens in de ogen kijken om ze later los te kunnen laten als het hefstigste gevoel is gesleten. Zo kan kan je dit boek lezen en wandelen door je eigen verlies; ook als dat je partner, je kind of je oma is. Een boek waarin je vanaf de eerste bladzijde met je eigen verlies aan de slag kunt gaan, als je dat wilt.

Een van de krachtigste elementen in het boek is de ROUTE: haar methode om van verlies naar verder te komen. ROUTE staat voor:

  • Raak de kern van je verdriet
  • Onderken dat je recht op rouwen hebt
  • Uit je gevoel (naar je omgeving)
  • Toon wat je nodig hebt
  • Empathie ontvangen en helen

Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht.


Dit boek is ook een geschenk van haar aan mij en aan iedere broer of zus die ik hiermee kan bereiken.’

~ Saskia van de Riet – ikmiswanda.nl


Ik mis Wanda

Ik mis Wanda is het eerste gepubliceerde boek van Saskia van de Riet. Dit boek is tot stand gekomen uit de missie om volwassenen te helpen bij het verwerken van het verlies van een broer of zus. Saskia’s enige zusje Wanda is overleden toen zij dertig was, aan de gevolgen van kanker. Dat was in 1999. In de jaren daarna heeft het Saskia verrast hoe zelden er aandacht was voor het verdriet om een overleden broer of zus. Zij besloot haar steentje bij te dragen dit verborgen verlies maatschappelijk bespreekbaar te maken.

Saskia vertelt: “In de jaren die volgden op het overlijden van mijn zusje Wanda, werd het me pas goed duidelijk hoe ontzettend veel mensen een broer of zus moeten missen, en hoe weinig aandacht er is in onze maatschappij voor het verlies van een broer of zus. Voor mij is er destijds een lange weg van acceptatie, verwerking en groei in gang gezet en ik besloot al snel het boek te gaan schrijven dat ik destijds graag zelf had willen lezen. Ik mis Wanda is voor mij een dierbare herinnering aan mijn zusje en aan de jonge vrouw die, veel meer dan ik, durfde te dromen en te genieten van het leven. Dit boek is ook een geschenk van haar aan mij en aan iedere broer of zus die ik hiermee kan bereiken.”

Saskia van de Riet is oprichter van Stichting BlogAtelier.

AuteurSaskia van de Riet
UitgeverSt. BlogAtelier
Uitgifte2018
ISBN9789082952100

Geef een reactie