Villa TrösT

Artikelen

Blog

Het uur van violet – Katie Roiphe

Uur van Violet - Katie Roiphe

Grote schrijvers in hun laatste dagen

‘The violet hour’ is de Engelse titel van dit boek, over het einde en de dood van bekende mensen. Het uur van violet; het eind van de dag als de zon onder gaat en de natuur zich klaarmaakt voor de nacht. Als in het eind van het leven, als de dood nabij is. Hoe zal dat zijn, hoe voelt dat, hoe dichtbij kan je komen als het anderen overkomt.

Katie Roiphe is er door gefascineerd en ze maakt intensief studie van het einde van bekende schrijvers, denkers en kunstenaars: Susan Sontag, Sigmund Freud, John Updike, Dylan Thomas en Maurice Sendaks. Ze zoekt op wat er over hun dood bekend is, kijkt wat ze er eventueel zelf over gezegd of geschreven hebben en bevraagt mensen om hen heen naar hoe het was en hoe het ging.

En zoveel hoofden, zoveel zinnen, zoveel manieren om de dood tegemoet te treden. Bijzonder hoe de schrijfster tegen het sterven aankijkt en daar zo onverwacht bevrijdend over schrijft. De wetenschap ‘dat je dichtbij kunt komen, maar nooit tot ín het moment’, vormt het hart van dit boek.

“Doodsangst is zelfgericht. Misschien dat de dood van anderen duidelijk maakt dat je deel bent van een keten van levens, waardoor je je minder geketend weet aan het eigen lichaam.”

En zo kan je het boek lezen en tegelijk misschien overdenken hoe je zelf denkt over je sterven. Want we zullen ons daar toe moeten verhouden omdat ons moment zeker komt, ook (of juist) al heeft het zich nog niet aangekondigd.

Het is een goed geschreven en gemakkelijk leesbaar boek. Of het onderwerp aanspreekt bepaalt men natuurlijk zelf. Maar als dat zo is dan zou ik dit boek zeker aanraden.

Door Marielle Bedaux

Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Het uur van het violet

Auteur en journalist Katie Roiphe promoveerde aan Princeton University in de literatuurwetenschap en is directeur van de vakgroep Cultural Reporting and Criticism van New York University.
Ze heeft verschillende succesvolle boeken op haar naam staan, waaronder Lof van een rommelig leven. Veel van haar essays en artikelen verschenen in de New York Times.
Roiphe groeide op in New York als de dochter van psychoanalist Herman Roiphe en bekend feministe Anne Roth. Haar oudste dochter heet Violet.

AuteurKatie Roiphe
UitgeverHollands Diep
Uitgifte2017
ISBN9789048836420
Het uur van violet - Katie Roiphe

Geef een reactie