Villa TrösT

Artikelen

Blog

Hemelbrievenbus onthuld

Hemelbrievenbus

‘Rouw is een vorm van liefde die zijn adres is kwijtgeraakt’, wordt wel gezegd. Uit observaties blijkt dat nabestaanden troost vinden in het schrijven van een brief aan hun overleden dierbare. Villa TrösT ondersteunt deze vorm van rouwverwerking door het plaatsen van een Hemelbrievenbus.

Hiermee komt er een bijzondere plek voor rouwenden om een bericht achter te laten voor een dierbare die wordt gemist. Iedereen kan zijn eigen brief of kaart in de Hemelbrievenbus stoppen. Zo kan de Hemelbrievenbus helpen om weer wat nabijheid te ervaren van degene die gemist wordt. Villa TrösT heeft ook ansichtkaarten beschikbaar die rustig in de villa kunnen worden geschreven.

Onthulling

Op 11 juli om 16 uur werd de Hemelbrievenbus onthuld en en is beschikbaar voor nabestaanden om een brief of kaart te posten. De brievenbus staat naast de villa, langs de toegangsweg naar de Essenhof aan de Dubbeldamseweg Zuid, en is altijd bereikbaar.

Bestuursvoorzitter en initiatiefnemer van Villa TrösT dr. Anne Goossensen leidde de onthulling in. Wethouder Peter Heijkoop vertelde in zijn toespraak over zijn persoonlijke ervaringen met rouw en verlies. Praten over dood, rouw en verlies is nog steeds een taboe, dat aandacht verdiend. Daarna heeft hij met zijn dochter de onthulling verricht en ze postten de eerste kaart in de Hemelbrievenbus.

De inmiddels gepensioneerde huisarts Yvonne Hogewoning vertelde hoe zij in haar praktijk, met het (veel te vroeg) overlijden van patiënten en het verlies van de nabestaanden werd geconfronteerd.
Daarna werd er getoost en nagepraat met de belangstellenden.

Activiteiten

Het brieven schrijven betreft een waardevolle activiteit bij Villa TrösT. Dit burgerinitiatief heeft als doel het bieden van een ontmoetingsplaats voor mensen, die verlies (door de dood) meemaken. Wij willen een plek bieden, waar sterfelijkheid, dood en rouw aandacht krijgen.

De activiteiten van Villa TrösT worden uitgevoerd door vrijwilligers. Ze bieden ontmoetingen, workshops, lezingen en concerten die bijdragen aan: aandacht voor ieders verhaal, troost, steun, kennis en inzicht. In de hoop dat mensen weer op krachten komen om hun leven weer op te pakken.

Lees hier meer over de hemelbrievenbus.

RTV Dordrecht maakte tijdens de onthulling een video rapportage.

Geef een reactie