Villa TrösT

Artikelen

Blog

Gevoelige snaar

Eerste Troostconcert

Hemelse sferen, troostende Maria, muziek als drager van emoties en het vinden van woorden bij de gevoelens van verlies en rouw. Dit waren de thema’s van de middeleeuwse muziek die tijdens het eerste Troostconcert ten gehore werden gebracht.

De locatie van het Onderwijsmuseum – De Commissarissenkamer op de tweede verdieping – bleek een lichte en open ambiance. Tussen de tentoonstellingen door werden bezoekers naar een trap en hoge open ruimte gebracht. Daar stonden de stoelen netjes op 1,5 meter. Blauwe gordijnen en grote ramen gaven een impressie van blauwe lucht en boven de aardse sferen uit te stijgen.

De musici Helma Hartman en Stephanie Laddrak verschenen in middeleeuwse kledij waardoor er een theatraal element aanwezig was. Ze brachten middeleeuwse liederen ten gehore in harmonieuze samenzang. Daarbij begeleiden ze zichzelf met muziekinstrumenten uit diezelfde tijd: van hoorn, fluit en trommel tot psalterium* bespeeld met veren en doedelzak. Maar het meest verrassende muziekinstrumenten was toch wel de mondharp. Ze raakten duidelijk ook bij het publiek een (gevoelige) snaar met hun muziekstukken, afkomstig uit heel middeleeuws West-Europa.

Na het concert stonden er koffie, thee een taartjes klaar in een zijvleugel van het gebouw. Bezoekers konden uitwisselen hoe ze de muziek beleefd hadden.

Elke maand dit jaar wordt er een Troostconcert georganiseerd met steeds wisselende musici en muziekstijlen. Het eerstvolgende concert zal zijn op zondag 8 augustus. Bezoek voor meer informatie en het reserveren van uw kaartje onze activiteitenagenda.

* Een snaarinstrument uit de familie van de harp of citer.

Geef een reactie