Villa TrösT

Artikelen

Blog

Geef de moed niet op – Toyo Shibata

Geef de moet niet op - Shibata

Honderd jaar

Deze Japanse gedichtenbundel heeft mij verrast. Hoewel ik de schrijfster niet kende ben ik nu al fan door de eenvoudige, optimistiche manier van schrijven over haar leven en haar dierbaren. Toyo Shibata werd honderd jaar toen deze debuut-bundel in Nederland uit kwam. Op 92-jarige leeftijd moest de Shibata vanwege rugklachten stoppen met klassieke Japanse dans en is ze begonnen met dichten.

Het boekje begint met een korte schets van haar leven en gezin van herkomst. Hierin komt haar eenzaamheid als weduwe naar voren, maar laat ze ook al wat zien van haar optimistische en doorzettende houding. “Geef de moed niet op, hou je sterk!” spreekt ze zichzelf toe. Ook in haar gedichten is deze toon te vinden. Maar bovenal straalt haar poëzie dankbaarheid uit, dankbaarheid voor alles en iedereen die er wél nog is.

Antwoord


In mijn oor
nodigt de wind
me poeslief uit
‘Zullen we zoetjesaan
naar gene zijde
gaan?’

Dus dien ik hem
gelijk van antwoord
‘Ik blijf nog even
hier, zie je
Ik heb nog veel
te doen’

De wind
kijkt sip en zoef
weg is hij
Als ik me eenzaam voel

Op eenzame momenten
tracht ik het zonlicht
dat door een kier naar binnen valt
op te scheppen in mijn hand
en steeds opnieuw
over mijn gezicht te gieten

Die warmte is
de warmte van mijn moeder

Mama
ik houd me taai
mompel ik
en sta op

Door Sabijn Lauwerier
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Geef de moed niet op

Op 99-jarige leeftijd schreef ze de lovend besproken dichtbundel Geef de moed niet op. In haar tweede bundel Honderd jaar liet ze zien nog altijd positief in het leven te staan. In beide boeken vertelt Shibata in toegankelijke poëzie dat mensen moeten blijven dromen, hopen en bovenal liefhebben.

Met haar optimistische en ontroerende gedichten, haar levenswijsheid, humor en spirituele inslag heeft Shibata bewezen een enorm lezerspubliek te kunnen bereiken.
Het boek werd vertaald door Luk van Haute.

In 2013 is ze op 101-jarige leeftijd overleden. Het boek wordt niet meer gedrukt, maar is wel te leen en tweedehands verkrijgbaar.

AuteurToyo Shibata
UitgeverLebowski
Uitgifte2011
ISBN9789048811120

Geef een reactie