Villa TrösT organiseert dit jaar maandelijks Troostconcerten, met wisselende muzikanten en muziekstijlen. Na afloop van het concert is er ontmoetingsmoment met een mini high tea. Het vijfde Troostconcert wordt ingevuld door het Elvisa Trio. Deze studenten van het Rotterdamse Codarts, een internationale universiteit voor muziek en dans, bespelen de altviool, fluit en harp.
Viola Koopman
Viola Koopman, inmiddels 21 jaar oud, heeft zo ongeveer haar hele leven al muziek gemaakt. Toen ze 6 jaar oud was is ze begonnen met viool spelen. Na een aantal jaar is ze bij het Zeeuws Jeugdorkest gekomen. Toen daar de altviolisten weg gingen vroeg de dirigent of het niet leuk zou zijn om dat eens te proberen. Samen met een vriendinnetje is ze toen altviool gaan spelen, wat echt een hele goede beslissing bleek te zijn geweest. Ze werd helemaal verliefd op het instrument en wist dat ze daarmee door wilde gaan.
Na de middelbare schooltijd, in 2019 was ze erg aan het twijfelen, of ze het conservatorium wel wilde gaan doen. Daarom heeft ze toen besloten om een tussenjaar te nemen. In dat jaar heeft ze voor het eerst meegedaan met het Nederlands Studentenorkest. Daarna wist ze het zeker; ze wilde echt graag door met muziek. Inmiddels studeert ze al weer twee jaar verder op het Codarts Rotterdam, waar ze met veel plezier altviool studeert bij Karin Dolman.
Elif Özgür
Elif Özgür is geboren in Bursa, Turkije in 1996. In 2007 startte ze al met muziekonderwijs aan de Uludag Universiteit. In 2012 werd ze geaccepteerd bij het Dogus Kindersymfonisch Orkest, onder leiding van Rengim Gokmen. Met het orket toerde ze door heel Turkije. In 2014 en 2015 nam ze deel aan diverse masterclasses, van artiesten als Robert Winn, Agata Igras, Sawicka, universitair docent Cem Onerturk en professor A. Gulsen Tatu. In 2016 werd ze aangenomen bij het Turkse Jeugdphilharmonisch Orkest, gedirigeerd door Cem Mansur, waar ze al snel soleerde en waarmee ze wederom vele steden en landen bezocht.
Elif won al diverse internationale prijzen. In 2017 won ze de 2e prijs vann de tweede International Flute Competition van de European Music Academy Foundation in Varna, Bulgarije. In 2018 won ze, met Algeria Woodwind Quintet, de tweede prijs van de 20e International Young Musicians Chamber Music Competition, georganiseerd door de Edirne Mimar Sinan Rotary Club. Na haar afstuderen in 2018 van de Uludag Universiteit werd ze aangenomen aan het Codarts Rotterdam, waar ze studeert onder de leiding van prof. Juliette Hurel.
Sander Bos
Sander Bos is een 24 jarige harpist. Hij is in 2019 begonnen met zijn studie klassiek harp bij Gwyneth Wentink, na eerst bezig te zijn geweest met Technische Natuurkunde aan de TU Delft. In zijn tijd in Delft is hij steeds meer gaan meespelen bij projecten van studentenorkesten en is zijn passie voor muziek daardoor steeds groter geworden. Dit heeft hem ertoe doen besluiten toch naar het conservatorium te gaan.
Hij heeft onder andere meegespeeld met het VU-orkest, het Nederlands Studenten Orkest, het Nederlands Studenten Kamerorkest, het Nederlands Symfonie Project en de Domcantorij. Ook Sander studeert aan het Codarts te Rotterdam, klassieke harp bij Gwyneth Wentink. Sinds 2020 werkt hij voor Camac Harpen Rotterdam – een harpmaker en muziekschool – en geeft daar af en toe soloconcerten.
De kracht van muziek
-Muziek- of je die nu maakt of beluistert, kan heel bevrijdend en troostend zijn in moeilijke tijden. Gevoelens die je niet kunt benoemen of in woorden kunt omschrijven, krijgen dankzij muziek opeens alle ruimte; emoties worden tastbaar. De ontspannende kracht van muziek heeft de kalmerende kwaliteit, die energie verhoogt en emoties in balans brengt.
Muziek werkt tevens als verbinder en ter ondersteuning van rituelen. Het roept herinneringen op en speelt een rol in onze verbeeldingskracht. En bovenal is muziek een van de belangrijkste onderdelen van ons menszijn. Het ritme is gelijk aan de eigen hartslag en aan alles in de natuur. Het is als het ware de sleutel tussen de fysieke en spirituele wereld.
In de agenda lees je meer over het concert en reservering.