Villa TrösT

Artikelen

Blog

Een zee van glas – Geerteke van Lierop

Zee van Glas - Geerteke van Lierop

Een boek over de dood en daarmee een andere kijk op het leven, geschreven door Geerteke van Lierop naar aanleiding van het plotseling overlijden van haar vriend Bas.

Ze schreef Een zee van glas voor iedereen die op een volslagen onverwacht moment een geliefde verliest. Ze gebruikt een heel persoonlijke stijl en daardoor krijg je zicht op wat er met haar gevoel gebeurt, hoe ze ineens het gevoel van tijd en ruimte anders beleeft en hoe ze zich buiten het leven voelt staan. Hoe daarin ogenschijnlijk ‘gewone’ ontmoetingen met mensen, die even echt contact met haar maken, haar weer een beetje optillen. Daarmee laat ze zien wat het verdriet haar gebracht heeft en dat ze, meer dan voorheen, van het leven en de waardevolle momenten in het leven is gaan houden.

Ze wisselt haar persoonlijk verhaal, wat overigens erg kwetsbaar, maar toch licht, beschreven wordt, af met korte stukjes poëzie, waarin misschien nog wel kernachtiger het gevoel wordt verwoord, dat velen zullen herkennen, die plotselinge een geliefd persoon hebben verloren. In dit geval door de dood, maar ook voor hen die op een andere manier plotseling afscheid van een geliefde hebben moeten nemen, is het ook erg herkenbaar en troostrijk om te lezen.

Omdat het gevoel van verlies bijna niet in woorden alleen valt te omschrijven, heeft zij ernaast ervaren hoe kunstobjecten of voorstellingen soms nog meer haar gevoel belichamen. Naar deze stukken verwijst ze dan ook. In haar lezingen, die ze regelmatig in het land geeft, laat ze die objecten ook zien.

Voor hen die recent geconfronteerd zijn met een groot verlies, maar ook voor degenen voor wie het al langer geleden is, is dit een zeer herkenbaar en troostend boekje.

Door Janneke van Zuilichem
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht

Boektrailer – Geerteke.com

Een zee van glas

In de zomer van 2016 kwam de geliefde van Geerteke van Lierop niet thuis. Hij bleek verdronken. Wat als het lot zo onverhoeds toeslaat?

Van Lierop beschrijft in zoekende woorden haar onzegbare verdriet, maar meer nog hoe ze het leven terug verovert op de dood. In Zee van glas opent de blik op een andere schoonheid van het leven met een soms verrassende lichtheid.

Geerteke van Lierop (1980) behaalde haar master Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU Amsterdam en volgde in binnen- en buitenland theateropleidingen. Ze acteert in films en tv-series en is veel gevraagd spreker, coach en presentator. Daarnaast is ze te horen in voice-overs in tv-commercials, radiocampagnes, luisterboeken, etcetera.

AuteurGeerteke van Lierop
UitgeverTen Have
Uitgifte2018
ISBN9789025906665

Geef een reactie