Villa TrösT

Artikelen

Blog

Dúo D’Aujourd’hui: Kamermuziek januari Matinee

duo d'aujourd'hui

De in Andalusië geboren Soledad Martínez Fernàndez en Francisco Rojas Huertas studeerden respectievelijk gitaar en fluit op het Koninklijke Muziekconservatorium Victoria Eugenia van Granada. Tijdens hun studie wonnen ze als solisten prijzen bij verschillende competities; zoals de Medici International Competition in 2021 en het Solistenconcours van het Koninklijk Conservatorium Victoria Eugenia van Granada in 2019 en 2021.

Kamermuziek

Al tijdens hun studie, vanaf 2017, gingen ze samenwerken als het duo D’Aujourd’hui, vanwege hun kunstzinnige liefde voor het veelal onbekende repertoire kamermuziek voor de combinatie gitaar en fluit. Vanaf dit moment doen ze ook als duo mee aan wedstrijden, waarbij ze stukken ten gehore brengen die een grote technische vaardigheid vergen.

D'Aujourd'hui
Duo D’Aujourd’hui

In 2018 wonnen ze de eerste prijs op het 34e Cursos Internacionales de Interpretación Musical ‘Eduardo del Pueyo’, jaarlijks georganiseerd door het Koninklijke College San Bartolome y Santiago in Granada, met ‘Historia del Tango’. In 2019 deden ze met hun project ‘Brouwer’ mee aan het 68e Internationale muziek- en dansfestival van Granada en werkten zij samen met het Spaanse nationale radiostation Cadena Ser.

In 2021 presenteerden ze hun recente project, waarbij Balkanmuziek centraal staat. Ze brengen het programma in 2022 in Antwerpen ten gehore tijdens het Zomerfabriek Classical Music Festival. Ze wonnen de derde prijs in de VI Rookie Chamber Music competitie in 2022 met dit programma en werden geselecteerd om het te spelen bij het nationale radiostation Radio Clásica.

Tegenwoordig studeert Francisco Rojas aan het KASK & Conservatorium van Gent voor een advanced-master en hij maakt tevens deel uit van het ICTUS Ensemble. Soledad Martínez werkt als freelance muzikant.

Programma

Het programma van het Duo D’Aujourdhui op 15 januari bij Villa TrösT:

  • La fille aux cheveux de lin, van Claude Debussy 
  • La Modinha, van Heiter Villa-Lobos
  • Tanguísimo, van Astor Piazzolla 
  • Roemeense volksdansen, Bela Bartok 
  • Histoire du tango, van Astor Piazzolla (eerste drie delen) 
  • Sonatine van Atanas Ourkouzounov

Astor Piazzolla is een Argentijnse tanguero (tangomuzikant), bandoneonist en componist. Zijn vernieuwende benadering van de tangomuziek zorgde voor een opleving van de aandacht voor de tango. Een van zijn (in Nederland) meer bekendere werken is Adiós Nonino – van de traan van Maxima.
De Histoire de Tango werd oorspronkelijke geschreven in 1986, voor fluit en gitaar en ‘vertelt’ hoe de tango muziek zich de vorige eeuw heeft ontwikkeld, in vier delen: Bordello, 1900; Cafe, 1930; Night Club, 1960 en Concert d’Aujourd’hui.

Roemeense volksdansen – Bela Bartok

Geef een reactie