Stappenplan voor deelname bij Villa TrösT
Als eerste haal je een houten naambordje op, tijdens de openingstijden van Villa TrösT. Daarbij kies je een persoon uit, van de aanwezige lijst met uit Dordrecht deporteerde en nog te herdenken personen.
Het is mogelijk om meerdere personen uit de lijst te kiezen, dus meerdere naambordjes mee te nemen en dus ook meerdere (digitale) gedenkpagina’s (zie stap 4) te maken.
Let op: in Dordrecht wordt, om dubbelingen te voorkomen, bij het ophalen van het plankje een naam gekozen. Dus niet vooraf via de website van Namen en Nummers.
Voordat je het naambordje maakt, ga je op zoek naar informatie over de te herdenken persoon: Wie was deze persoon? Wat deed hij of zij in het dagelijks leven? Hoe was zijn of haar woonsituatie, familie? Hoe zag diens straat er vroeger uit? Enzovoorts.
Op de website Namen en Nummers is een lijst met (online) bronnen te vinden. Bijvoorbeeld het Joods Monument (www.joodsmonument.nl) (let op: er mogen geen foto’s worden gedownload van de website, wel kan er naar een pagina worden verwerzen met een link). Ook kun je kijken op de website van Stolpersteine Dordrecht (www.stolpersteine-dordrecht.nl). De website Joods Erfgoed Rotterdam heeft een sectie over Dordrecht, waar ook vele (achtergrond) verhalen terug te vinden zijn.
Naast online onderzoek van bronnen en archieven kun je bijvoorbeeld ook het woonadres bezoeken en fotograferen of in de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht (RAD) archieffoto’s van straten en buurten bekijken. De foto’s uit de beeldbank mogen onder voorwaarden zoals bronvermelding (Creative Commons licentie) worden gebruikt.
Schrijf vervolgens een tekst, van ongeveer 300 woorden. Dat kan een samenvatting zijn, maar ook een informatief verhaal en/of een extra gedicht. Bekijk hier tips voor het schrijven.
De gevonden informatie in stap 2 kan je gebruiken als inspiratie voor de decoratie van het naambordje.
Op de voorkant moet in ieder geval de naam van de te herdenken persoon leesbaar worden verwerkt. Op de achterkant wordt het adres (straat, huisnummer en woonplaats) vermeld en vermeld je ook je eigen naam.
In principe maak je thuis het naambordje (kleuren, verven, beplakken, etc.), maar de bordjes kunnen tijdens de openingstijden ook in de Villa worden gedecoreerd. Lees op Namen en Nummers meer tips over de bewerking van het naambordje. Of bekijk de eerder gemaakte naambordjes voor inspiratie.
Maak tot slot een foto van het naambordje. Leg het bordje plat op een (neutraal) oppervlak met voldoende belichting en houd de camera loodrecht boven het bordje. Gebruik een beschikbaar fotobewerkingsprogramma op de telefoon of pc om de foto bij te snijden tot alleen het bordje de foto (volledig) vult.
Op de website Namen en Nummers maak je tot slot een account aan. Eenmaal ingelogd zoek je in het systeem de naam van je te herdenken persoon op en klik op ‘Herdenk dit slachtoffer’ om deze aan je account toe te voegen. Vervolgens voeg je de gevonden achtergrondinformatie en de foto van het gemaakte naambordje toe aan de gedenkpagina. Hiermee is de persoon toegevoegd aan het online herdenkingsmonument.
Je kunt tussentijds de informatie opslaan (‘Bewaar en Bekijk’) en blijven bewerken tot alles compleet is. Dan vink je de optie ‘Ik ben klaar, publiceer mijn herdenking in de ‘wie is herdacht’ lijst’ aan voor het bewaren. Probeer in ieder geval voor 4 mei de gedenkpagina te publiceren.
De gepersonaliseerde bordjes kunnen vóór 4 mei worden ingeleverd, maar het mooist is, als je het bordje tijdens de herdenking op 4 mei zelf komt leggen. De ervaring leert, dat het deelnemen aan het herdenkingsritueel veel indruk maakt.
Op de website Namen en Nummers is een video te bekijken over het proces. (Let op: Bij de herdenking in Dordrecht wordt éérst het naambordje opgehaald en een te herdenken persoon gekozen vóór er op de website een account wordt aangemaakt).
Ook interessant...
Pagina's: 1 2