Namen en Nummers, het indrukwekkende 4 mei-herdenkingsproject van kunstenaar Ida van der Lee, krijgt ook dit jaar een vervolg bij Villa TrösT in Dordrecht. Vanaf vandaag tot 4 mei kunnen deelnemers naambordjes ophalen bij Villa TrösT.
4 mei
Op donderdagmiddag 4 mei herdenken we met Namen en Nummers de tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse Dordtenaren en brengen hen via een herdenkingsritueel symbolisch ‘thuis’. Het programma vindt plaats in de tuin van Villa TrösT. De vooraf gemaakte naambordjes worden via het doorlopen van een ritueel parcours gelegd.
De naambordjes worden door deelnemers ook geplaatst op het digitale herdenkingsmonument www.namenennummers.nl, met een beschrijving van de te herdenken persoon. Wie was hij of zij? Op welk adres in Dordrecht woonde hij of zij? Waar hield hij of zij zich zoal mee bezig? Etc.
Naambordjes
Vanaf 11 april kunnen deelnemers tijdens de openingstijden (lege) naambordjes ophalen in Villa TrösT. Deelnemers krijgen ter plaatse uitleg over de werkwijze. De bordjes worden in principe thuis ingekleurd, maar dat kan ook in Villa TrösT. Het is de bedoeling dat deelnemers de naambordjes zelf komen leggen op 4 mei, maar alleen het maken van een bordje is ook mogelijk. Je bent van harte welkom!
Een van onze vrijwilligers legt in een interview met RTV Dordrecht uit wat de betekenis is van de naambordjes en het onderzoek voor Namen en Nummers.
Eigentijds herdenken
In 2012 vond op het Kastanjeplein in Amsterdam deze eigentijdse vorm van herdenken voor de eerste keer plaats. Talloze houten naambordjes werden via rituele stappen geplaatst in een plattegrond van de buurt, waarmee Joodse oorlogsslachtoffers symbolisch thuisgebracht werden.
Het project, op initiatief van Ida van der Lee, maakt elk jaar grote indruk en confronteert mensen op een persoonlijke en indringende manier met de geschiedenis. In verschillende steden in het land sluiten mensen en organisaties zich bij het project aan. Het is de ambitie om in de komende jaren alle 104.000 Holocaust-slachtoffers op deze manier te herdenken. Villa TrösT wil in 2023 alle Holocaust-slachtoffers uit Dordrecht op deze manier herdacht hebben.
Stolpersteine
Stuikelstenen heten deze steentjes in het Nederlands. Ze zijn een onderdeel van een internationaal project dat werd opgezet door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Door heel Europa zijn er inmiddels al 70.000 stenen gelegd.
Stolpersteine zijn vierkante steentjes met een bronzen plaatje waarop een slachtoffer van de holocaust staat vermeld. De steentjes worden in de bestrating opgenomen bij de woning waar het slachtoffer heeft gewoond op het moment van deportatie. In Dordrecht is onlangs de laatste Stolperstein gelegd, waarmee alle ruim 200 Joodse Dordtenaren zijn ‘thuisgebracht’ en herdacht.
Op de website van Stolpersteine Dordrecht vind je een overzicht van de Dordtse Stolpersteine, met hun verhalen.
Op de volgende pagina vind je in een stappenplan uitleg over de naambordjes en de gedenkpagina’s.
Bekijk eerdere artikelen, impressies, video’s, etc. over Namen en Nummers.
Persoonlijke ervaring van deelnemer Namen en Nummers 2021