Villa TrösT

Deep Listening Training

Is ‘luisteren’ een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden?
Meld je dan aan voor een van onze 2-daagse trainingen en deskundigheidsbevordering Awareness Centered Deep Listening Training (ACDLT) door Rosamund Oliver.

De trainingen verbeteren luistervaardigheden en de luisterrelatie.
Tijdens de training volgens deze methode wordt gebruik gemaakt van diverse praktische, ervaringsgerichte en interactieve oefeningen.
Luister beter naar de cliënt en naar jezelf.

Awareness Centered Deep Listening Training

We bieden tweedaagse basis- en verdiepingstrainingen aan volgens de Awareness Centered Deep Listening Trainingsmethode (ACDLT®), ontwikkeld door Rosamund Oliver.

De basistraining Deep Listening Essentials laat je kennis maken met de Awareness Centered Deep Listening Trainingsmethode (ACDLT®). Na het volgen van de basistraining biedt de vervolgtraining Deep Listening Practice nieuwe onderwerpen en verdieping van de sleutelvaardigheden.

De trainingen zijn bedoeld voor iedereen – professionals in de zorg of anderszins – bij wie ‘luisteren’ een belangrijk onderdeel van hun werkzaamheden is. Tijdens de training volgens deze methode, wordt gebruik gemaakt van diverse praktische, ervaringsgerichte en interactieve oefeningen. De training is erop gericht de luistervaardigheden en de luisterrelatie te verbeteren, zodat de cliënt beter gehoord en geholpen wordt. Maar ook op het versterken van de weerbaarheid van de professional.

luisteren naar jongeren

ACDLT

De methode is gericht op drie sleutelvaardigheden:

 • Lichamelijk Gewaarzijn (ontwikkelen)
  bewustwording van (de verbinding van) je eigen aandacht en lichamelijkheid
 • Ondersteunende Aanwezigheid (bieden)
  volledig open staan en aanwezig zijn voor de ander
 • Compassievolle verbinding (creëren)
  continue bewegen tussen de ander en je eigen bewustwording om een goede en veilige interactie te faciliteren

Deze drie ‘natuurlijke vaardigheden’ worden nader verkend en ontwikkeld tot een luisterattitude, die zowel in het dagelijks leven als het professionele leven kunnen worden ingezet.

Tijdens de methode komen onder andere aan de orde:

 • Welke kennis is nodig over de luisterrelatie om goed te kunnen luisteren?
 • Hoe blijf je goed in contact met zowel jezelf als de ander, tijdens het luisteren?
 • Hoe versterk je je eigen veerkracht en weerbaarheid?
 • Hoe verbeter je je luistervaardigheden in verschillende situaties?
 • Wat is de invloed van de innerlijke en fysieke omgeving op luisteren?
 • Hoe ga je om met professionele en persoonlijke grenzen in een luisterrelatie?
 • Wat is het verschil tussen empathie en compassie en hoe verbinden we deze met elkaar?
 • Hoe ‘zorg’ je voor jezelf, terwijl je de ander ondersteunt?

Deep Listening

De methode van Awareness Centered Deep Listening Training (ACDLT®) is ontwikkeld door Rosamund Oliver in 2003. Oliver is psychotherapeut en boeddhist en decennia werkzaam geweest in de Engelse NHS. Ze werkte vooral met ouderen en problemen op het gebied van rouwverwerking. Daarnaast trainde ze professionals in meditatie en mindfulness, in Engeland en Zuid-Afrika. De ACDLT-trainingen worden inmiddels in een aantal landen door gecertificeerde trainers gegeven.

Meer over de methode ACDLT is te vinden op de website van Rosamund Oliver.

Awareness Centered Deep Listening Training
man luistert naar jongere

Komende Trainingen

De komende trainingen – onder leiding van Rosamund Oliver – staan gepland in februari 2024 en worden verzorgd door het trainings- en retraitecentrum Klooster Huissen, te Huissen (bij Arnhem).

 • Deep Listening Essentials (basistraining) – vrijdag 23 en zaterdag 24 februari, van 9:00 tot 17:30 uur 2024, inclusief overnachting op locatie. (code 24112)
 • Deep Listening Practice (vervolgtraining) – zondag 25 en maandag 26 februari, van 9:00 tot 17:30 uur 2024, inclusief overnachting op locatie. (code 24113)

Beide trainingen kunnen apart worden gevolgd, maar voor de verdiepingstraining moet de basistraining van ACDLT op enig moment eerder zijn gevolgd.

De training wordt grotendeels in het Engels gegeven. Een redelijke kennis en begrip van het Engels is noodzakelijk. Het cursusmateriaal wordt tijdens de bijeenkomst uitgedeeld. Na voltooiing van de training ontvangt u een certificaat van deelname.

Lees meer over de trainingen en de locatie op de website van Klooster Huissen.


Heb je interesse in (toekomstige) trainingen en wil je op de hoogte worden gehouden?
Of heb je een vraag? Gebruik dan onderstaand formulier.

DLT nieuwsbrief

*    zijn verplichte velden