Villa TrösT

Artikelen

Blog

De troost van muziek door de eeuwen heen

troostconcert 11 juli

Villa TrösT organiseert dit jaar 6 Troostconcerten, met wisselende muzikanten en muziekstijlen. Na afloop van het concert is er ontmoetingsmoment met een mini high tea. Het eerste Troostconcert van 11 juli staat in het teken van middeleeuwse muziek en wordt verzorgd door Helma Hartman & Stephanie Laddrak.

Helma Hartman

Helma Hartman is afgestudeerd aan het Utrechts conservatorium. Haar specialiteit is middeleeuwse
speelmansmuziek. Als middeleeuwse muzikant werkt zij in het Archeon en maakt zij deel uit van het
ensemble Carole et Brulare.

Daarnaast is zij geïnteresseerd in overige historische – en volksmuziek in de vorm van zang, dans en
spel uit verschillende tijden en uit verschillende culturen; in het bijzonder Ierse Folk en muziek uit het
Midden-Oosten en Oost-Europa. Tevens is Helma blokfluitdocente en geeft zij o.a. muziekles aan jonge kinderen.

Helma Hartman
Helma Hartman

“Van een goede blokfluitspeler groeide ik in de loop van de jaren uit naar een nog betere middeleeuwse muzikant, zowel zeer gespecialiseerd, als ook breed inzetbaar in de Oude Muziek. Dat wil zeggen: de historische muziek van late en vroegere Middeleeuwen, de 16e en 17e eeuw, en de Klassieke Oudheid.

Na mijn blokfluitstudie aan het Utrechts Conservatorium kreeg ik eerst een mooie lesbaan aan Cultuurhuis Garenspinnerij te Gouda. Vanaf 2001 speelde ik in Dordrecht bij Wronghel en Wei. In 18 jaar heb ik met dit kleurrijke middeleeuwse muziekgezelschap menig evenement opgeluisterd.

Door een studie Oude Muziek bij Fontys Conservatorium voor ensemblemuziek en eenhandsfluit-en-trom kon ik me nog meer specialiseren in de middeleeuwse muziek. Dat heeft geleid tot een gevarieerd  soloprogramma: “Piperkens Middeleeuwen”, en tot het gelijknamige muziekboek met eigen composities en contrafacten.”

Stephanie Laddrak

“Als kind waren er 2 dingen in mijn leven die mij fascineerden: natuur en muziek. Wat betreft muziek heb ik in vele koren gezongen, met als hoogtepunt de hoge sopraan versies in Bach’s grote koorwerken. Misschien leuk om te weten: ik kan officieel geen noten lezen. Ik vertrouw op mijn gehoor en dat heeft mij niet weerhouden om met Helma in de middeleeuwse muziek te verkeren. Sterker nog, veel muziek werd in de tijd oraal overgedragen, want de gemiddelde middeleeuwer kon niet lezen of schrijven.
In vele muziektradities over de hele wereld vind je deze manier van muziekonderwijs nog steeds terug, bijvoorbeeld in Turkije en Marokko. Ik heb zelf zangles gehad in India. Heel bijzonder.

Stephanie Laddrak
Stephanie Laddrak

Ik heb met plezier biologie gestudeerd, maar de combi muziek/natuur heb ik pas ervaren toen ik met Helma op pelgrimstocht ging. In onze middeleeuwse outfit liepen wij al ‘zingend en klingend’ over het pelgrimspad. Onderweg begroet door vogels, geurende begroeiing en een ezel die mee balkte met onze liedjes! De impact van de eeuwenoude liederen op de mensen die wij onderweg ontmoeten zal ik nooit vergeten. Verbinding via muziek kan soms zo simpel en krachtig zijn.

De insteek van jullie programma om ontvallen dierbaren met muzikaal te herdenken vind ik prachtig en zeer nodig in deze tijden. Ikzelf verloor mijn vader toen ik 17 jaar was, een leeftijd waarop ik nog niet wist dat goed afscheid nemen zo belangrijk is. Later ben ik geïnteresseerd geraakt in culturele rituelen rondom de dood. In India heb ik bijvoorbeeld naast de crematie plekken langs de Ganges gestaan. Mijn ervaring is, dat de behoefte aan muziek en zang voor een gestorvene, wereldwijd en door de eeuwen heen, hetzelfde is gebleven.”

Concerten

De Troostconcerten vinden plaats in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht in kleine groepen, zodat voldoende afstand kan worden gehouden. De kaarten voor de eerste (13:45) of tweede (15:00) sessie kunnen worden gereserveerd in de agenda.

Geef een reactie