Villa TrösT

Artikelen

Blog

De H is van havik – Helen Macdonald

H is van havik - Helen Macdonald

Een prachtig, fascinerend boek over Helen die rouwt om het verlies van haar vader, een ervaren valkenier en fotograaf. Ze raakt de grip op haar leven kwijt na zijn dood en ze trekt zich terug in een wereld waarin ze zich veilig voelt: een wereld waarin alleen zijzelf, haar havik Mabel en de natuur bestaan, een hobby die stamt uit haar kindertijd. Door het ‘trainen’ van haar havik, wordt Helen als het ware zelf een havik: nerveus, snel geïrriteerd, angst- en woedeaanvallen, niet meer gericht op mensen.

Langzaam maar zeker ontdekt Helen dat haar vlucht naar een leven met Mabel synoniem staat voor haar rouwproces. Stapje voor stapje ziet ze haar verdriet onder ogen. Mabel leert haar ‘door het leven heen te vliegen’ nu haar vader er niet meer is.

Ook al heb ik niets met haviken, de schrijfstijl van Helen Macdonald is zo mooi en toegankelijk dat dit niet uitmaakt. Je gaat als het ware mee in de wanhoop van haar rouwproces en de behoefte om grip te krijgen op het leven. Het boek voelt als een vliegtocht, door bergen en dalen.

Helen Macdonald is een Britse historicus en dichteres en eert haar vader en haar havik met dit boek.

Lize Nijenhuis

Door Lize Nijenhuis
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Door het vurige dier te temmen verkent ze haar grenzen en verandert haar leven voorgoed.’


De H is van havik

De Britse Helen Macdonald (1970) is schrijver, dichter, illustrator, geschiedkundige en natuuronderzoeker. Ze studeerde Engels en is verbonden aan de afdeling wetenschapsgeschiedenis en -filosofie van de Universiteit van Cambridge. Ze schreef en sprak verschillende radio programma’s in en nam deel aan een aantal BBC natuurdocumentaires en over vogels.

Als professioneel valkenier is ze betrokken bij internationaal roofvogelonderzoek. Haar vader was de Daily Mirror fotojournalist Alisdair Macdonald.

De H is van havik is in zowel Engeland als Amerika een bestseller. Het boek werd genomineerd voor vele prijzen en is bekroond met de Samuel Johnson Prize 2014, de Costa Book Award 2014 en de prijs van het beste buitenlandse boek (Prix du Meilleur Livre Étranger) 2016 in Frankrijk.

AuteurHelen Macdonald
UitgeverDe Bezige Bij
Uitgifte2015
ISBN9789023492412

Geef een reactie