Villa TrösT

Artikelen

Blog

De avond is ongemak- Marieke Lucas Rijneveld

De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld

Moeiteloos en geloofwaardig word je in de gedachtewereld van het opgroeiende meisje Jas gezet. Uit een gereformeerd gezin met vier kinderen, tot de oudste omkomt bij het schaatsen. Machteloos verdrietige ouders die elkaar vergeten en ook dat de drie kinderen die ze over hebben hen juist nu nodig hebben. Zo komen ze alleen te staan, in hun verdriet en vol vragen, zonder warmte of troostende aanraking.

Jas probeert haar onheilspellend veranderde wereld en broer en zus te plaatsen. Daarbij spelen zowel de ruim in haar leven aanwezige religieuze spreuken en gezegdes, haar ontluikende seksualiteit en haar enorme fantasie in een duistere magische mengeling een rol. Prachtig geschreven en de moeite van het lezen zeker waard, vooral wat betreft de impact die het verlies van een broer op de overblijvende gezinsleden kan hebben. Maar somber, dat zeker ook!

Door MB
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


De avond is ongemak

Marieke Lucas Rijneveld (1991) is een Nederlandse schrijver en dichter. Rijneveld groeide, net als de hoofdpersoon in deze roman, op in een gereformeerd boerengezin. Rijneveld studeerde Nederlands aan de docentenopleiding en volgde een opleiding aan de Schrijversvakschool.

Zijn eerste werk was de dichtbundel Kalfsvlies (2015), die diverse prijzen won. Ook deze debuutroman stond een aantal jaar hoog in de bestsellerlijsten en won een aantal literaire prijzen. Waaronder als eerste Nederlandse schrijver, de International Booker Prize. Toch zijn de reviews wisselend; blijkbaar hanteert de schrijver een schrijfstijl die niet voor iedereen even toegankelijk is. De schrijver geeft aan thematisch te zijn geïnspireerd door die van Jan Wolkers.

Rijneveld kwam in 2021 het nieuws omdat hij de vertalingsopdracht voor het werk van spoken-wordartieste en dichteres Amanda Gorman teruggaf, na ophef op sociale media.

AuteurMarieke Lucas Rijneveld
UitgeverAtlas Contact
Uitgifte2018
ISBN9789025463854
De avond is ongemak - cover
De avond is ongemak - achterflap

Geef een reactie