Villa TrösT

Artikelen

Blog

Dag van de Scheiding, verlies en rouw

dag van de scheiding

Vrijdag 15 september is het de Dag van de Scheiding, die in het leven is geroepen door de vereniging van familie- en erfrecht advocaten en scheidingsmediators (vFAS) om aandacht te vragen voor de noodzaak van een goede professionele begeleiding van partners die gaan scheiden. Al is er ook aandacht voor de effecten op kinderen, grootouders en anderen in de directe omgeving. De mediators en advocaten hebben vooral aandacht voor de juridische kant van de scheiding. Maar de scheiding heeft ook emotionele gevolgen… het is een verlies.

Een scheiding is een periode van ingrijpende emoties en grote veranderingen, in het leven van de betrokkenen. Een scheiding gaat gepaard met verlies en rouw. Men verliest niet alleen de partner, maar ook toekomstplannen, de vertrouwde omgeving en misschien wel hun sociale leven. Het leven is voorgoed veranderd en het kost tijd om dat te accepteren.

De rouw na een scheiding kan zich op verschillende manieren manifesteren. Sommige mensen voelen zich verdrietig, boos of angstig. Anderen hebben moeite om te concentreren of om beslissingen te nemen. Het is belangrijk om deze emoties te erkennen en er ruimte voor te maken. Maar eigenlijk begint het rouwproces al voordat het tot een scheiding is gekomen. Zelfs als de scheiding de eigen keuze is of amicaal is verlopen, kan het een gevoel van verlies en rouw met zich meebrengen.

Bij Villa TrösT is ook aandacht en ruimte voor verlies en rouw door het doormaken van een scheiding; van jezelf of in je directe omgeving.