Villa TrösT

Artikelen

Blog

Als ik het leven over mocht doen – Bronnie Ware

Als ik het leven over mocht doen - Bronnie Ware

Een jonge vrouw op zoek naar de vijf belangrijkste levenslessen

Bronnie Ware is een eigenzinnige Australische dame. Ze schrijft, geeft online cursussen over persoonlijke groei, is singer-songwriter (je kunt haar liedjes vinden op Spotify) en ze heeft jarenlang mensen begeleid in de laatste fase van hun leven. In die periode veranderde haar eigen leven compleet door de inzichten en lessen die ze van deze mensen leerde. Het blog dat ze erover schreef, werd zo populair dat ze besloot er een boek aan te wijden; The Top Five Regrets of the Dying. In de Nederlandse vertaling; Als ik het leven over mocht doen.

Het boek is geschreven in 2011, het werd een internationale bestseller en vorig jaar verscheen er nog een nieuwe druk. Niet gek want het thema is tijdloos. Het beschrijft onderwerpen waar we altijd mee zullen worstelen. Als lezer herken je je misschien meer in het ene spijtpunt dan in het andere. En bepaalde verhalen zullen je daarom wellicht meer aanspreken. Geen enkel probleem. Het boek laat zich wat dat betreft makkelijk lezen, de hoofdstukken horen niet persé bij elkaar, dus je kunt ook doorbladeren of weer teruggaan.

Een fijn boek voor naast je bed om af en toe een verhaal uit te lezen. Met levenslessen waar je even over kunt mijmeren of filosoferen.

Voor degenen die zelf ook in de palliatieve zorg werken, of als een dierbare in jouw omgeving zich in de laatste levensfase bevindt, kan dit boek handvatten bieden om gesprekken over prangende levenskwesties aan te gaan met een stervende.

De belangrijkste boodschap van Bronnie die zich door het hele boek heen meandert, luidt; stel je open en breek de muren rond je hart af. Een boodschap waar in het dagelijks leven ook veel mee te winnen valt.

Door Carlien van Geffen
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Als ik het leven over mocht doen

Na een aantal jaar zoeken naar een baan die haar écht voldoening gaf, accepteerde Bronnie Ware zonder de juiste diploma’s of ervaring in een baan in de palliatieve zorg. Al snel bleek ze haar ware roeping gevonden te hebben. In de jaren dat ze stervenden begeleidde, veranderde haar leven compleet door alle inzichten en lessen die ze van hen leerde.

Op internet schreef ze een blog over de openhartige uitlatingen van mensen in de laatste fase van hun leven: waar hebben ze spijt van, wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar weblog meer dan drie miljoen keer bezocht, en besloot ze haar ervaringen te verwerken in dit boek. In prachtige, onvergetelijke hoofdstukken beschrijft Bronnie Ware de ongelooflijke visionaire helderheid van deze mensen aan het einde van hun levens, en hoe wij van hún wijsheid kunnen leren.

Het boek is momenteel nieuw alleen verkrijgbaar als E-book.

AuteurBonnier Ware
Originele titelThe Top Five Regrets of the Dying
UitgeverLev Boeken
Uitgifte2012
ISBN9789044968750
Als ik het leven over mocht doen - Bronnie Ware
Als ik het leven over mocht doen - Bronnie Ware