Villa TrösT

Artikelen

Blog

Als feest en verdriet elkaar raken – Marinus van den Berg

Als feest en verdriet elkaar raken - Marinus van den Berg

‘Prettige feestdagen’ klonk het de afgelopen weken vaak om ons heen. Als je kortgeleden iemand hebt verloren door de dood of misschien ook al jaren geleden, kan het pijnlijk zijn om dit steeds weer te horen. Een ingrijpend verlies zet je leven op losse schroeven, ook wat ontspanning en feestdagen betreft. Dagen die vroeger zo feestelijk waren, moeten opnieuw worden ingevuld.

Marinus van den Berg is in gesprek gegaan met mensen in de rouw en heeft hun ervaringen en zijn gedachten erover weergegeven in dit boek. Dat zal voor veel herkenning zorgen en daarnaast komen ook troostende woorden, gedichten en passende rituelen aan de orde.

Ik denk dat er veel herkend zal worden in dit boek vandaar dat het een aanrader is voor iedereen die tegen vieringen, feest- en familiedagen opziet. Gedeelde ervaringen van mensen met verlies naast mooie gedichten, maar ook uitzicht: ‘waar feest en verdriet elkaar mogen raken, groeit een nieuwe verbinding met het leven’.

Een boek dat zeker ook lezenswaardig is voor iedereen die zich afvraagt hoe om te gaan met iemand in de rouw rondom de feestdagen. Het boek is is ook uitgegeven onder de titel ‘Als feest en verdriet elkaar kruisen’.

Door Nienke Lamsma
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Als feest en verdriet elkaar raken

Een ingrijpend verlies zet je leven op losse schroeven, ook je tijd voor ontspanning en feest. Hoe kun je feestelijke gebeurtenissen op een nieuwe manier beleven? Daarvoor reikt Marinus van den Berg teksten en rituelen aan.

Als je een dierbare verliest, door dood of scheidiing, spreekt niets meer vanzelf. Je moet je opnieuw verhouden tot mensen en verschijnselen. Dat geldt ook voor gelegenheden die vroeger zo feestelijk waren, zoals verjaardagen, familiefeesten, bruiloften, buurtfeesten en de feestdagen. Het lijkt wel of verdriet en feest elkaar uitsluiten.

Met verhalen, gedichten, beschouwingen en rituelen helpt Marinus van den Berg verdrietige mensen een nieuwe houding te ontdekken ten opzichte van de ffestelijke momenten die op hun weg komen.

Marinus van den Berg is geestelijk verzorger in het regionale palliatieve centrum Cadenza, en publicist/spreken onder andere over rouw en verlies. Hij heeft tientallen boeken geschreven en is een veelgevraagd spreken op lezingen en symposia.

AuteurMarinus van den Berg
UitgeverTen Have
Uitgifte2012
ISBN9789025961046

Geef een reactie