Villa TrösT

Artikelen

Blog

Allerzielen, herinneren, herdenken en beleven

Allerzielen Alom 2022

Op zondag 30 oktober vanaf 15.00 uur zijn begraafplaats Essenhof en Villa TrösT ingericht met gastvrije bijzondere rituelen. Allerzielen Alom is een nieuwe, levende en laagdrempelige traditie en kan door iedereen worden opgepakt.

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met het mysterie van de dood. Wanneer je een verlies te verwerken krijgt, besef je dat je getuige was van een bijzonder leven. Eerst is er vooral rouw, later zie je misschien ook dat je dat leven ook kunt vieren. Allerzielen Alom is vernieuwend, inspirerend en voor iedereen toegankelijk. Respect, toegankelijkheid en inspiratie zijn de belangrijkste waarden.

Allerzielen Alom

In 2021 werd deze viering voor het eerst georganiseerd door Villa TrösT. Dit jaar gebruiken we weer verschillende rituelen van Ida van der Lee en organiseren we binnen en buiten meerdere activiteiten. Op begraafplaats Essenhof, in de vijver en de tuin van Villa TrösT. De rituelen zijn erop gericht om herinneringen op te halen en gedachtengoed door te geven.

De herdenkingsactiviteiten beginnen voor bezoekers om 15 uur met een inspiratielezing in de monumentale Thuredrith Aula, door Anne Goossensen: ‘Wie ben ik als jij er niet meer bent?’ Aansluitend is er in de aula een programma met muziek en poëzie. Vanaf 16 uur kunnen de verschillende rituelen en herdenkingsmogelijkheden worden bezocht op het terrein. We sluiten af om 18 uur.
Hier kan iedereen zijn doden herdenken.
Wees welkom! 


Allerzielen Alom biedt gelegenheid om de doden te herdenken op een manier die aansluit bij de samenleving van nu.


Kunst en rituelen

Ritueel kunstenaar Ida van der Lee heeft Allerzielen Alom vanuit de beeldende kunst ontwikkeld. We gebruiken een aantal van de door haar ontworpen rituelen. Ida wil de doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en te vertellen hebben. De kunst als motor van de verbeelding – dat past bij het mysterie van de dood.

In 2005, toen Ida de eerste Allerzielen viering op de Nieuwe Ooster in Amsterdam organiseerde, wist men nauwelijks nog wat Allerzielen was. Er bestond zelfs weerzin omdat het religieus aandeed. Nu jaren later is het concept van Allerzielen Alom algemeen erkend en verankerd in de samenleving. Allerzielen Alom is een mooi voorbeeld hoe de kunst het voortouw neemt in maatschappelijk veranderingen. 


“Gisteren een mooie Allerzielen Alom uitvoering bij Villa TrösT in Dordecht. De vier rituelen, twee binnen en twee buiten: Tafelen, HerinnerDingen, de Scherven des Levens en de Sjaals met rituele werkwoorden, fungeerden als symbolische haakjes om te openen, verhalen te delen, gesprekken te voeren, nieuwe inzichten te verwerven.”

~Ida van der Lee (LinkedIn, 2021)


Lees meer over Ida, Studio Ritual Art en de rituelen op haar website: www.idavanderlee.nl.

Rituelen

Bij HerinnerDingen fungeren objecten als bemiddelaar. Via het ‘ding’ voer je een gesprek omdat het associaties oproept of iets representeert. Het maakt verhalen vertellen makkelijk en leuk.

De Sjaals is een van de rituelen waarmee bezoekers van Villa TrösT mensen herdenken die zijn overleden. Op elke sjaal staat een werkwoord als ingang naar gevoelens van rouw en verlies. Zo ontstaat een verhaal van betekenis.

Als iets breekt heb je niet meer één stuk maar veel kleine stukjes, die allemaal weer een eigen vorm hebben. Je kunt in de losse Scherven een eigen identiteit toekennen en ze opnieuw formeren. Als je aan iemand vraagt in welke scherven zij zichzelf, hun familie of hun situatie herkennen, dan zien ze zichzelf in de scherven. En daar gaat het gesprek dan over.

Verder is het terrein sfeervol ingericht met onder meer vuurschalen, drijvende wenslichtjes, een labyrinth en staan er warme dranken klaar.


Geef een reactie