Villa TrösT

Symposium en lectorale rede Anne Goossensen

Symposium en lectorale rede Anne Goossensen

Wanneer

donderdag 21 april 2022    
14:00 - 17:00

Waar

Schouwburg Kunstmin
Sint Jorisweg 76, Dordrecht, 3311PL

Evenement type

Rouwen als kunst en kunde

Op donderdag 21 april houdt prof.dr. Anne Goossensen, lector Transitie, Rouw & Verlies, haar lectorale rede (Deel 2). Het lectoraat is dit schooljaar gestart bij de HBO Drechtsteden. Voorafgaand aan de rede wordt een symposium (Deel 1) georganiseerd, beide in het Kunstmin.

Transitie, Rouw & Verlies

Dit najaar is het lectoraat Transitie, Rouw & Verlies bij HBO Drechtsteden gestart. Het lectoraat daagt studenten en docenten uit om maatschappelijke relevante thema’s binnen transitie, rouw en verlies in de praktijk te onderzoeken. Het nieuwe lectoraat staat onder leiding van lector en Villa TrösT voorzitter en initiator Anne Goossensen.

Het lectoraat aan HBO Drechtsteden richt zich op de impact van verlies en rouw op mensen en in het bijzonder de relationele vaardigheden bij verlies en rouw: de kwaliteit van het luisteren en de compassie voor de rouwende persoon. De afgelopen jaren zijn er belangrijke theoretische impulsen geweest op dit vlak, die nu vragen om implementerend en evaluerend praktijkonderzoek.

Deel 1 Symposium

Inloop 13.30 uur | start 14.00 uur tot 15.30 uur | pauze 15.30 uur tot 16:00 uur

Voorafgaand aan de rede kunt u het inspirerend symposium bijwonen. Diverse sprekers staan op het podium en verbinden het thema transitie en verlies met kunst en muziek. Maak o.a. kennis met de muzikale klanken van Andre Heuvelman, voorheen solotrompettist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn (muzikale) verhaal gaat over het overwinnen van tekortkomingen, over bevlogenheid en transitie. Marianne Heemskerk deelt deze middag haar ervaringsverhaal. Hoe heeft zij het plotselinge verlies van haar man Philip Hartog ervaren, welke obstakels kwam zij tegen en hoe heeft zij zich herpakt door het opzetten van Widows4Widows.

Deel 2 Lectorale Rede ‘Transitie, Rouw & Verlies’

Inloop 15.30 uur | start 16.00 uur tot 17.00 uur | receptie 17.00 uur

De lectorale rede van prof. dr. Anne Goossensen haakt in op de gesignaleerde moeite in de Nederlandse samenleving met sterven en rouw. Via een verkenning van rouwconcepten en rouwervaringen komt ze tot een visie op rouw als groeiluik in het leven.

Ze beschrijft internationale ontwikkelingen die inspireren tot een omgang met sterfelijkheid en verlies als een kans tot meer betekenisgeving en compassie.

Kunst, rituelen en zogenaamde ‘Compassionate Communties’ spelen de hoofdrol in deze maatschappelijke en individuele omvorming met een onderwerp dat de meesten van ons liever uit de weg gaan.

Dagvoorzitter Cynthia Piqué

De middag wordt voorgezeten door Cynthia Piqué. Ze is toezichthouder in het publieke domein, en zodoende betrokken bij diverse sociaal-maatschappelijke thema’s en opgaven in de samenleving.

Cynthia is vice-voorzitter van de RvT van MEEVivenz in Dordrecht, lid van de RvT van Humanitas Rotterdam & Rijnmond en lid van de RvC van woningcorporatie Havensteder in Rotterdam.

Aanmelden

De middag is opgesplitst in twee delen. Deel 1 is het symposium en deel 2 de lectorale rede. Je dient zich vooraf aan te melden. Je kunt gratis tickets bestellen voor Deel I (14:00u – 15:30u) en/of Deel II (16:00u – 17:00u) bij Kunstmin.

Download de uitnodiging.