Villa TrösT

4 mei Herdenking – Namen en Nummers

4 mei Herdenking - Namen en Nummers

Wanneer

woensdag 04 mei 2022    
14:00 - 17:00

Waar

Villa TrösT
Dubbeldamseweg Zuid 183, Dordrecht, 3314JD

Evenement type

Op 4 mei organiseert Villa TrösT een herdenkingsmo(nu)ment. Door bezoekers gemaakte naambordjes worden neergelegd en kunnen worden bezichtigd. Het monument herdenkt de weggevoerde Joodse mensen uit Dordrecht tijdens de 2e wereldoorlog. Langs een ritueel parcours wordt met jouw naambordje de persoon weer symbolisch ‘teruggehaald’ vanuit het concentratiekamp naar Dordrecht.

Maar uiteraard bent je ook zonder een bordje te bewerken op 4 mei van harte welkom bij de herdenking. Tijdens het herdenkingsmoment kunnen deelnemers en belangstellenden tussen 14 en 17 uur het doorlopende ritueel bijwonen.

We doen mee met een landelijk project, dat al meer dan 10 jaar wordt uitgevoerd in Amsterdam door kunstenaar Ida van der Lee. In 2021 werd Namen en Nummers voor het eerst in Dordrecht georganiseerd.

Naambordjes

In de weken voorafgaand aan 4 mei wordt toegewerkt naar dit collectief ritueel:

  • Iedereen kan een naambordje maken voor een weggevoerde Joodse persoon die woonden in Dordrecht. Je adopteert een naam/persoon en eert haar of hem met een mooi naambordje. De houten bordjes verschaffen wij. Lees hier meer over de naambordjes.
  • Op de zondagen in april is Villa TrösT geopend tussen 14:00 en 16:00 uur om een houten bordje op te halen. Op de donderdagmiddagen kunnen ook de bordjes opgehaald en meteen in het atelier worden bewerkt.
  • Je kunt thuis het naambordje kleuren/verven/beplakken/enzovoorts. De gepersonaliseerde bordjes moeten weer worden ingeleverd tussen 1 en 4 mei.
  • Op 4 mei organiseert Villa TrösT een herdenkingsmoment om de bordjes neer te leggen. Er komt (ook) een foto van je bordje op de website van Namen en Nummers en Joods Monument, bij de naam van de betreffende persoon.

‘Een tijdelijk monument voor een oneindig verlies’

RTV Dordrecht maakte vorig jaar een impressie van de herdenking: