Villa TrösT

Lichtboom

Lichtboom

Wanneer

vrijdag 09 december 2022    
16:00 - 18:00

Waar

Villa TrösT
Dubbeldamseweg Zuid 183, Dordrecht, 3314JD

Evenement type

Herdenken is licht brengen

In de donkere dagen van december gaan Villa TrösT en Essenhof licht brengen op de algemene begraafplaats. Er worden op 9 december om 17 uur 2.600 lichtjes ontstoken in een grote cipres.

Vorig jaar zijn heeft Villa TrösT het initiatief genomen dit ritueel te organiseren en het was een succes. Een plek waar iedereen die iemand verloren heeft vorm kan geven aan het verlies, de overledene letterlijk in het licht kan brengen. Of specifiek tijdens de Wereldlichtjesdag op 11 december, overleden kinderen.

Het ontsteken van licht tijdens de donkere dagen van december – rond de langste nacht van het jaar –
kent een eeuwenoude traditie. Van het Scandinavische Luciafeest tot de bekende kerstboom.
Essenhof en Villa TrösT gebruiken de gelegenheid om aandacht te hebben voor het rouwproces en
stil te staan bij de geliefden die ons ontvielen.

Wensbollen

wensbollen
Wensbollen

Vanaf 22 november kan je tijdens de inloopuren van Villa TrösT ter plekke een bol maken, of mee naar huis nemen. In de transparante bol kan je ter herinnering een wens, gedachte, foto of naam van een geliefde plaatsen en versieren op eigen wijze.

Op 9 december hangen we met elkaar de persoonlijk gemaakte bollen in de boom. Deze dag kan er ook vanaf 10 uur in de Villa nog wensbollen worden gemaakt. Ook bij het administratiekantoor van Essenhof kunnen bollen worden opgehaald.

Vanaf 16 uur verzamelen we bij de Thuredrith en lopen we rond 16:50 uur gezamenlijk naar de boom. Met muziek en dichterlijke omlijsting (Marieke van Leeuwen) herdenken we onze geliefden. Wethouder Merx zal dit jaar de lichtjes ontsteken.

Na dit ritueel kan je nog napraten, opwarmen of wat drinken in de Thuredrith of buiten. De boom blijft dag en nacht branden en te bezoeken tot en met 8 januari 2023. Op 7 en 8 januari is er gelegenheid je eigen bol uit de boom te halen, wat overblijft wordt 9 januari door de vrijwilligers verzameld.

We nodigen je van harte uit om dit moment met ons vorm te geven.

Vorig jaar maakt RTV Dordrecht een mooie reportage over de Lichtboom.

Geef een reactie