
Perspectief op rouw & verlies vanuit de klassieke wijsheid tradities
Deze lezing is er een in een serie lezingen over verkenningen van rouw en verlies, beschouwd vanuit verschillende klassieke wijsheid tradities. Je bent vanaf 14:30u van harte welkom in de Villa en na afloop is er de gelegenheid na te praten, met consumpties.
Vedanta
De Vedanta filosofie is een van de zes filosofische stromingen in de Indiase samenleving. Vedanta betekent het ‘Einde van kennis’, alsof het wil zeggen: buiten dit is er niets.
De Vedanta geeft uitgebreid uitleg over het ontstaan en bestaan van het universum, de werkzame principes ervan, zoals causaliteit, leven en vergankelijkheid. Deze zijn weergegeven in duizenden verzen, hymnes en teksten. Bekende boeken zijn de Upanishads en de Bhagavad Gita, waarin allerlei onderwerpen ter sprake komen, zoals dagelijkse verplichtingen, verlies, rouw en toewijding.
Tijdens de lezing wordt inzicht gegeven in deze rijke historie over de Indiase visie en belevingswereld van de mensheid. De gevolgen en verspreiding ervan in haar naaste en verdere omgeving.
Een van de bekendste stromingen in Nederland is Advaita Vedanta; de leer van non-dualiteit. Wat is het doel van Vedanta? Armand Mensingh zal specifiek ingaan op de betekenis van verlies vanuit deze wijsheidtraditie.
Armand Mensingh (73)
heeft een Indische achtergrond en is onder andere ondernemer geweest in de reclame- en yogabranche. In beide branches is hij gelijktijdig werkzaam geweest. Als reclame en marketing adviseur aan de ene kant en als Yoga en Vedanta trainer aan de andere kant. Yoga betekent immers eenheid en verbinding. Zo zag Armand verbinding als rode draad regelmatig terug in zijn leven; de integratie van Oosterse en Westerse tradities, de harde kant en de zachte kant van de huidige maatschappij en deelde dit ook met anderen.
Ook de zakelijke markt en de academische wereld heeft hij kunnen bedienen met Kundalini yoga en meditatie, zoals dat het geval is voor professor en Jezuïet Paul de Blot Sj (1924 – 2019) van Nyenrode Business universiteit. Paul had ook rouwverwerking in Ermelo gestudeerd en paste dit ook toe in tal van bedrijfsfusies, waar hij bij betrokken was. Als publicist schrijft Armand geregeld artikelen en recenseert hij boeken voor het Tijdschrift voor Yoga. Daarnaast schrijft hij artikelen voor het Indisch maandblad Moesson.
Het bijwonen van de workshop/lezing is gratis, maar we vragen te overwegen een vrijwillige bijdrage te leveren, ter ondersteuning van onze activiteiten en als bijdrage voor de zaalhuur.
Bij te weinig belangstelling kan de bijeenkomst worden geannuleerd.
Reserveringen
Er kunnen (nog) geen reserveringen worden gemaakt voor dit evenement.